Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Měsíce potrvá, než u soudu vyslechnou svědky mnohamilionového podvodu

26.3.2013, denik.cz

Zlín - Případ, který způsobenou škodou nemá v advokacii obdoby. Zlínský advokát Milan Holomek je prošetřovaný kvůli mnohamilionovému podvodu, který dosahuje závratných téměř dvou set milionů korun až čtvrt miliardy.
„Trestní sazba je pět až deset let," uvedl státní zástupce Leo Foltýn na dotaz, jaký trest známému právníkovi hrozí. Policii se zatím podařilo prokázat škodu 240 milionů korun.
Milan Holomek podal návrh na insolvenční řízení, v něm jsou ale celkem přihlášené pohledávky za více než 425 milionů, a to bezmála od stovek věřitelů. Škoda by tak podle policie měla dokonce přesáhnout neuvěřitelných půl miliardy korun. Kde peníze skončily, se stále nezjistilo. Právník se hájí tím, že mu nevyšly jeho podnikatelské záměry.
Zlínský advokát si půjčoval peníze a klamal své věřitele tím, že jejich finanční prostředky použije na podnikatelské aktivity a sliboval jim zhodnocení jejich peněz. Pětapadesátiletý právník však měl mimo půjčené finance dokonce využívat i peníze, které si k němu klienti dávali do takzvané advokátní úschovy. Nyní je na něj Krajským soudem v Brně prohlášený konkurz.
Podle ČTK se v insolvenčním řízení zatím podařilo zpeněžit movité věci, jako jsou obrazy, nábytek či knihy. Dražba však vynesla pouhých 130 tisíc korun. Chystá se také prodej nemovitostí obviněného, například pozemky, byt či rodinný dům. Kvůli tomu jej prošetřuje i Česká advokátní komora, která mu pozastavila advokátní činnost.
„Věc je stále ve vyšetřování," uvedl státní zástupce Leo Foltýn. Podle jeho slov stále probíhají výslechy svědků, které potrvají minimálně dva měsíce.
Kriminalisté muže obvinili již v listopadu loňského roku a stále na případu pracují. „Předpokládali jsme, že by vyšetřování mohlo skončit už v loňském roce, nicméně prozatím ukončené stále není," sdělila k případu krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.
Rovněž potvrdila, že vše se protahuje zejména kvůli svědkům, které je potřeba vyslechnout. „Je jich několik desítek, ale je těžké je zkontaktovat. Bývají na služebních cestách, nemocní a podobně," vysvětlila mluvčí Macalíková. Podle ní také oznámení na Milana Holomka podalo minimum osob. „Kriminalista, který případ vyšetřuje, se je vesměs snažil dohledat a zkontaktovat sám. V současné době je poškozených více než šest desítek. Hodně lidí se přidávalo k insolvenčnímu řízení, nicméně trestní oznámení nepodávali," vysvětlila Macalíková.
Jak také krajská policejní mluvčí prozradila, v souvislosti s tímto případem byla obviněna ještě padesátiletá žena ze Zlína. „Vyslechla si obvinění za spoluúčast na podvodu," řekla mluvčí. Právník Holomek má pozastavenou právnickou činnost a byl již advokátní komorou vyškrtnut ze seznamu právníků, jak potvrdila Iva Chaloupková, tisková mluvčí České advokátní komory.
„Milanu Holomkovi byl nejprve pozastaven výkon advokacie, a to v důsledku na něj prohlášeného konkurzu. Zároveň s ním běželo kárné řízení u České advokátní komory. V důsledku toho, že prohlášení konkurzu nabylo právní moci, byl Milan Holomek vyškrtnut automaticky ze seznamu advokátů ČAK, a to ke dni 10. 11. 2011," připomněla Chaloupková.
Od té doby Milan Holomek nesmí vykonávat advokacii, tedy poskytovat právní služby za úplatu. Padesátiletá žena, která je obviněna společně s Holomkem, pozastavenou činnost nemá.
Kárné řízení je však v běhu a v nejbližších týdnech bude nařízeno jednání. „Kárné řízení je ale profesionální, nikoliv trestněprávní postih advokáta," dodala Chaloupková.
Vyjádření advokáta Milana Holomka se Deníku sehnat nepodařilo. Jeho telefon je totiž již delší dobu nedostupný."

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi