Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Robert Němec: Soudy popírají logiku

27.3.2013, E15, str. 2, Daniel Deyl

Judikatura v oblasti obchodního práva je zcela odtržena od obchodní praxe, říká partner právní firmy PRK Partners Robert Němec. S časopisem Právo & Byznys mluvil i o komoditizaci advokacie a proč fandí novému občanskému zákoníku.
Právní firma PRK Partners letos slaví 20. výročí existence. Ve srovnání s některými anglosaskými firmami je tedy ve věku dorostence, ale na druhé straně je právě tak stará jako Česká republika. Na lokálním trhu velké advokacie to znamená, že firma je zde jednou z nejzkušenějších.

* Co pro vás takový dvojí metr věku znamená?
Řekl bych, že jsme v nejlepších letech. Oproti začátečníkům nám nechybějí zkušenost, soudnost a schopnost vidět za roh neboli odhadnout rizika. Ale ani nám nepřebývá přesvědčení, že právník je génius, který je tady od toho, aby hýbal svým klientem. Na druhé straně zase na rozdíl od některých velkých tradičních zahraničních firem jsme vnitřně, ale v jistém ohledu i navenek méně svázaní, flexibilnější, prostě bych řekl, že je to s námi větší pohoda. Pochopitelně že když vaše firma sto let sídlí v Londýně, pár metrů od Royal Court of Justice, a pak ještě v dalších třiceti velkoměstech, vždy na nejlepších adresách, má její brand prostě trochu jiný věhlas než ten váš.

* A má to určitý vliv v praxi?
Ano, má. Určitá část manažerů a právníků, kteří nakupují právní služby, prostě věří, že se stoletou advokátní firmou v zádech bude moci klidněji spát, ale musím říci, že konkrétně my jsme s tímhle nikdy úplně bojovat nemuseli. Obecně lze říci, že takových ortodoxních zastánců velkých, starých a pokud možno globálních brandů stále ubývá. To vůbec neznamená, že by klientům přestávalo být jedno, koho a co si na trhu právních služeb kupují. Prostě jen v rámci optiky mezinárodního trhu se postupně vžívá, že skupina jedna nejsou již jen nejlepší mezinárodní firmy, ale sem tam i ty nejlepší lokální a většinu to nepřekvapuje ani nepohoršuje. Je to asi přirozený chod, když jde velký zahraniční investor do České republiky prvně, logicky zavolá někomu, koho zná nebo koho zná jeho kamarád. Ale pak nás vidí na druhé straně, osahá si, že umíme srovnatelné, a někdy díky lepší znalosti místních poměrů dokonce i lépe, a příště už zavolá.

* Řekl jste, že s fenoménem „nejsou dost mezinárodní, globální a staří“ jste nikdy moc bojovat nemuseli. Jak je to možné?
Je pravda, že PRK, tehdy ještě advokátní kancelář Procházka Randl Kubr, původně prorazila mezi špičku skrze věhlas v oblasti bankovnictví, kapitálových trhů a financování, což je ve světě tradičně doména špičkových londýnských kanceláří. Neboli mezi ostřílenými kmety jsme uspěli už v devadesátých letech jako začátečníci...

* V posledních letech jste byli několikrát mezinárodně i v rámci domácích žebříčků vyhodnoceni jako nejlepší národní firma, minulý rok například jako nejlepší firma v oblasti korporátního práva. Čemu za to vděčíte?
Běžná a očekávatelná odpověď by asi byla „…vděčíme důvěře našich klientů, odbornosti a zkušenostem našich lidí, citu pro právo i pro obchod...“ Tedy tomu, že děláme všechno, co se dělat má. Ale já myslím, že náš úspěch jde a vždycky šel ruku v ruce i s tím, že jsme prostě trochu jiní, jak jsem už zmínil. Uvnitř i takzvaně na výstupu. Určitě jsme jiní i v tom, jak velice rozmanitá je dnes skladba našich partnerů a jak demokraticky je firma řízená.

* Co vám nejvíc komplikuje práci?
Za největší problém v odborné rovině považuji odtržený vývoj judikatury v oblasti obchodního práva od obchodní praxe. Dnes a denně se setkáváme s rozhodnutími, která popírají běžnou logiku, v lepším případě pouze běžnou obchodní logiku, v horším prostě jde o rozhodnutí mimo selský rozum…

* Jak hodnotíte vývoj, podle něhož dochází ke komoditizaci advokacie? Cítí se tímto trendem vaše firma ohrožena?
To je částečně přirozený a i globální jev, částečně ale asi hraje roli i postkomunistický naturel České republiky. Přirozený v tom, že za posledních dvacet let se mnohonásobně zvýšil počet advokátů. V loňském roce překročil jejich počet deset tisíc. To pochopitelně vede k tomu, že advokáti musejí hledat nový prostor na trhu právních služeb. Stejně jako v jiných oblastech: například v bankovnictví přirozeně došlo k rozlišení služeb pro spotřebitele, privátní klientelu a pro podnikatele…

* Jak vnímáte současné legislativní změny - například rekodifikace a podobně? Jsou to kroky správným směrem?
Rekodifikaci vnímám velmi pozitivně. Jak jsem již také řekl, největším problémem je stávající výklad práva. Věřím, že nový občanský zákoník přinese v tomto ohledu vítané změny. Dominující princip smluvní volnosti, dispozitivnosti a důraz na preferenci platnosti právních úkonů před neplatností jsou velkým příslibem nových časů…

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi