Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Několik odpovědí na nejčastější dotazy týkající se prohlášeních o pravosti podpisů, JUDr. Ladislav Krym, tajemník ČAK

/images/KP150.jpg

Vážené kolegyně, vážení kolegové!

     Dnem 1. ledna 2005 vstoupila v účinnost novela zákona o advokacii umožňující realizaci práva advokáta nahrazovat úřední ověření podpisů na listinách, které advokát vyhotoví, svým prohlášením o pravosti podpisu podle § 25a zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii v platném znění. S tím, jak si advokáti postupně odebírají knihu o prohlášeních o pravosti podpisů a začínají úřední ověření podpisů svými prohlášeními nahrazovat, vyvstávají některé praktické otázky spojené s činěním prohlášení. Na Českou advokátní komoru se obrací řada advokátů požadující vysvětlení. Některé dotazy vyplývají z nepozorného čtení zákona nebo stavovského předpisu, jiné z pochybností vyvolaných formulací zákona a stavovského předpisu. Nicméně se dnes již některé problémy advokátů dají zobecnit a Komora na ně může reagovat.

     Prosazení novely zákona o advokacii spočívající v zařazení § 25a nebylo jednoduché a bylo spojeno mimo jiné i příslibem Komory, že zajistí dostatečnou kontrolu činnosti advokátů spojené s nahrazováním úředního ověření podpisu prohlášením advokáta. Proto Komora musela zajistit vydání knihy o prohlášeních tak, aby vedle příslušných kolonek umožňujících snadnou identifikaci listin a účastníků právních úkonů o nichž byla listina sepsána, obsahovala i určitý ochranný prvek, kterým je každá kniha individualizována a příslušný stavovský předpis (usnesení představenstva ČAK č. 9/2004 Věstníku) určil, že knihu si každý advokát musí převzít osobně na Komoře (dnes i na pobočce Komory v Brně). To samozřejmě vyvolalo řadu stesků advokátů na svou přetíženost a obtížné cestování do Prahy za účelem vyzvednutí knihy. Pozorný čtenář webových stránek České advokátní komory (www.cak.cz) již postřehl, že představenstvo ČAK novelizovalo výše uvedený stavovský předpis, čímž umožnilo vyzvednutí knihy jiným kolegou advokátem (nikoli jiným pracovníkem advokáta nebo třetí osobou) na základě plné moci. Do doby, než novela stavovského předpisu nabude účinnosti, přijalo představenstvo výkladové stanovisko, podle něhož je možné knihu na základě plné moci udělené jinému advokátovi vyzvedávat již dnes (viz zápis z prosincové schůze představenstva zveřejněný na webových stránkách ČAK).

     Týž pozorný čtenář webových stránek ČAK zjistil, že představenstvo ČAK přijalo ve vztahu k výše uvedenému stavovskému předpisu další výkladové stanovisko k ručnímu vyplňování prohlášení, které musí mít podobu uvedenou v příloze stavovského předpisu. Podle výkladového stanoviska může jak tištěné prohlášení tak i razítko předem obsahovat neměnné údaje (jméno a příjmení advokáta, jeho sídlo, číslo registrace apod.), přičemž ručně se vyplňují pouze údaje proměnné (v razítku např. označení účastníků právního úkonu podepisujících listinu) Podpis advokáta musí být vždy vlastnoruční.

Novela stavovského předpisu i výkladové stanovisko budou v dohledné době zveřejněny ve Věstníku.

Řada dotazů advokátů se týkala druhů listin, na nichž je advokát oprávněn nahrazovat úřední ověření podpisu svým prohlášením. Z výslovného znění § 25a zákona o advokacii plyne, že se musí jednat o listiny, které advokát činící prohlášení sám sepsal a na nichž právní předpis vyžaduje úřední ověření podpisů účastníků právních úkonů obsažených v listině. Může jít například o smlouvy o převodu obchodního podílu v obchodních společnostech, o návrhy na změnu zápisů v obchodním rejstříku, o dohody manželů o majetku a společném bydlení před podáním návrhu na rozvod manželství apod. Ustanovení § 25a zákona o advokacii nevylučuje ani prohlášení o pravosti podpisu na plné moci, kterou klient pověřuje advokáta, pokud advokát takovou plnou moc jakožto jednostranný právní úkon sepsal. Na druhé straně je vyloučeno, aby advokát činil prohlášení o pravosti svého vlastního podpisu.

Je rovněž vyloučeno, aby ve společných advokátních kancelářích listiny sepisoval určitý advokát a jiný advokát na těchto listinách činil prohlášení o pravosti podpisu. V § 25a je oprávnění advokáta činit prohlášení zcela individualizováno na konkrétního advokáta a platí to i pro advokáty působící v rámci veřejných obchodních společností advokátů.

Již v předchozím sdělení ke knize o prohlášeních o pravosti podpisu zveřejněném na webových stránkách ČAK a v lednovém čísle BULLETINU jsem upozorňoval, že zákon č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem v platném znění, nevyžaduje na smlouvách o převodu nemovitostí úředně ověřené podpisy účastníků smlouvy. Na druhé straně vyhláška č. 190/1996 Sb., kterou se provádí výše citovaný zákon, ukládá příslušnému katastrálnímu úřadu ve svém § 34 odst. 7 (v mém předchozím sdělení je chybou v psaní omylem uveden § 7) zjistit, zda se ve smlouvě jedná skutečně o písemné projevy vůle osob ve smlouvě uvedených, přičemž se projev vůle těchto osob považuje za zjištění mimo jiné i tehdy, když smlouva byla sepsána advokátem, který na ní výslovně potvrdil, že smluvní strany, jejichž totožnost zjistil, před ním tuto smlouvu podepsaly. Je pravdou, že si některé katastrální úřady na základě dotazů advokátů začaly vykládat příslušné ustanovení vyhlášky tak, že na smlouvách o převodech nemovitostí sepisovaných advokáty je třeba činit prohlášení podle § 25a zákona o advokacii. Tento výklad však není správný a u smluv o převodech nemovitostí lze postupovat dosavadním způsobem. V tomto směru bude Komora jednat s vedením Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního.

Dotazy advokátů směřují i k vlastnímu vyplňování knihy o prohlášeních. Jednotlivé rubriky jsou celkem přehledné a jsou i instruktivně nadepsány. Kniha slouží advokátovi do doby jejího popsání (není vydávána na kalendářní rok), takže advokát dodržuje průběžně i předepsané číslování jednotlivých řádků (neškrtá a nepřepisuje je s počátkem nového kalendářního roku). Aby se předešlo nejasnostem, je třeba pojmy uvedené v příloze usnesení představenstva č. 9/2004 Věstníku (vzor Prohlášení) chápat následovně: Běžné číslo knihy o prohlášeních o pravosti podpisů je složeno ze tří údajů

- evidenčního čísla knihy

- pořadového čísla, kterým je běžné číslo v knize (od 1 do 500)

- kalendářního roku.

Běžné číslo v knize v následujícím kalendářním roce pak nezačíná číslem 1, ale číslem, které na první zápis v novém kalendářním roce vychází v knize.

Přiřazení kalendářního roku se projeví jednak v kolonce 2 - datum a místo prohlášení a v samotném vypsaném nebo vytištěném prohlášení na listině. Jestliže jedna osoba podepisuje několik vyhotovení listiny, zapisuje se tato osoba do jednoho řádku knihy a počet vyhotovení listiny se uvádí v kolonce č. 5. Jestliže jednu listinu podepisuje více osob, k jejichž podpisu činí advokát prohlášení, je každé jednotlivé osobě přidělen jeden řádek v knize. V prohlášení advokáta se pak u běžného čísla knihy uvedenou na druhém místě všechna pořadová čísla (běžná čísla v knize) ohledně všech podepisujících osob, např. 000251/6,7,8,9/2005.

Prosím vážené kolegyně a vážené kolegy, aby si skutečně bedlivě přečetli jak příslušný § 25a zákona o advokacii, tak i stavovský předpis vydaný ČAK k jeho provedení, jehož znění je kromě Věstníku uvedeno na začátku Knihy o prohlášeních o pravosti podpisu, čímž se nepochybně vyhnou potížím v této agendě.

 

JUDr. Ladislav Krym
 tajemník ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi