Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Bureš: „Od soudů očekávejte v příštím roce zhoršení výkonu justice“

18.3.2013,Hospodářské noviny, str. 3

Nový občanský zákoník znamená revoluci v české justici, doslova boří zažité teze. Soudy si na něj budou dlouhou dobu zvykat, a pokud nebude odložena jeho účinnost, soustrojí tuzemské justice se v příštím roce výrazně zpomalí.
Takový názor zastává předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš

* Patříte mezi ty, kteří nový občanský zákoník odmítají?
Pro mě ta otázka takhle nestojí. Nový občanský zákoník přináší hodně pozitivních změn, ale jsem každopádně pro odložení jeho účinnosti. Ti, kteří kritizují určité chyby a nedostatky, mají totiž pravdu. Jejich kritika by proto neměla být přehlížena. Naopak. Chyby a nedostatky, na které upozorňují, by se měly shromáždit a měla by být zjednána jejich náprava. Není ostuda přiznat, že se něco nepovedlo. Například v Německu v polovině devadesátých let vznikal nový insolvenční zákon a doba mezi okamžikem platnosti a účinnosti této právní normy byla pět let. Během těch pěti let byl tento zákon kvůli nutné opravě chyb třikrát novelizován. Takový přístup podle mého názoru přináší mnohem menší míru rizika než pustit do praxe zákon s chybami, o kterých víme už teď.

* Jak se na účinnost nového občanského zákoníku připravují soudy?
Soudy musejí být vždycky připraveny. My jsme začali už dávno. Studujeme, diskutujeme, ale nebudu zapírat, že málokdo ze soudců se může vykázat tak dokonalou znalostí nového občanského práva jako toho současného.

* Nehrozí tedy zpomalení soudnictví?
To není hrozba, to je fakt. Od soudů očekávejte v příštím roce zpomalení soudnictví. Jenom to, co je nutné udělat uvnitř budov jednotlivých soudů, například předělávání rejstříků, příprava administrativy a spousta dalšího, zabere tolik času a práce, že to celkový výkon justice, když ho budete vnímat ve všech soudních agendách, výrazně zpomalí.

* Můžeme mluvit o kolapsu soudnictví?
To nehrozí. Rozhodně ne v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku. Kolaps očekávám teprve ve chvíli, kdy spory mezi telefonními operátory a jejich klienty nebude řešit Český telekomunikační úřad, ale okresní soudy. Pak budou soudy zahlceny, tím jsem si jist. Ale to je úplně jiné téma, které s účinností nového občanského zákoníku nesouvisí.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi