Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokát hyena aneb To jsme o tolik horší?

18.3.2013, Hospodářské noviny, str. 21, Jan Spáčil

Advokáti u nás nemají nejlepší pověst. Když před nedávnem proběhla médii kauza týkající se soudců, byli dotyční představováni jako výjimka a ojedinělé černé ovce v čestném soudcovském stavu. Nechci se nijak dotknout soudců, můžeme zde dosadit řadu jiných profesí. Případy týkající se advokátů jsou však většinou interpretovány jako potvrzení pokleslé advokátní morálky. Je tomu opravdu tak, vymykají se advokáti obecnému průměru a jsou natolik zkaženější než ostatní profese?
Ačkoliv pověst advokátů u nás není asi až tak špatná jako například ve Spojených státech, oproti ostatním profesím jsme na tom mizerně. Zajímalo mne, jestli nejde jen o můj subjektivní pocit, nicméně neprávnické okolí mi můj dojem potvrdilo. A negativní zkušenosti advokátů se množí.
Kolega advokát vlastní pozemek pod bytovým domem (podotýkám, že pořízený v podstatě plně na dluh) a je připraven jej majitelům bytů prodat, asi logicky za tržní cenu. Dostává e-maily hrozící mu únosem dětí apod. Pravda, zmiňuje se o neoprávněně umístěné stavbě a možnosti jejího odstranění, všem je však jasné, že jde o utopickou možnost. Nechci tento postup obhajovat, ale jednal by snad někdo jinak, pokud by nebyl advokátem? Velmi pravděpodobně nikoliv, a pokud ano, asi z důvodu neznalosti možného postupu. Kdyby dotyčný nebyl advokátem, ale jednatelem společnosti pozemek vlastnící, byl by stejným způsobem jednat povinen. Péče řádného hospodáře by ho nutila jednat tak, aby zajistil maximální výnos pro společnost.
Dotyčný je vláčen médii a označován za hyenu. Za mediální kampaní bohužel stojí nejspíše zase advokáti, vedení nikoliv bojem za sociální spravedlnost, ale motivem získání svých odměn. Ohánějíce se morálkou očerňují svého kolegu jednajícího v souladu se zákonem.
Kdo zde tedy potom jedná amorálně, je otázkou. Veřejnost má však obecně pochopitelně jasno – advokáti. A jak vidno, částečně si pověst opravdu působíme sami.
Stejně tak byl terčem jiný kolega, který žádal za přihlášení pohledávky do konkurzu poměrně významnou částku. Slabší povaha by na jeho místě po přečtení komentářů v médiích veřejně prohlásila, že už vlastně žádné peníze od nikoho nechce a bude do konce života vykonávat advokátní profesi pouze jako pro bono, pokud vůbec. Kolega přitom účtoval částku v minimální výši, kterou mu dovoluje advokátní tarif. Pokud by účtoval méně, porušil by předpis. Jelikož se však jedná o advokáta, tento argument nikoho nezajímá. Vezměme si třeba notáře (opět nic osobního proti notářům) účtujícího dle tarifu, kdy se třeba v případě zápisu o rozhodnutí valné hromady může jednat též o značné částky. Nezažil jsem, že by se nad tím někdo, rozuměj veřejnost či média, nějak pozastavoval.
Nechci zde fňukat. Pokud se někdo chová protiprávně či nemorálně, včetně advokátů, jsem připraven na to vždy poukázat. Průměrný obrázek dnešní české společnosti není růžový. Advokáti se však z tohoto průměru nijak nevyjímají, nejsme lepší ani horší. A tak lze obecně požádat o trošku shovívavosti a objektivity a kolegy advokáty o to, aby k naší nelichotivé pověsti zbytečně dále nepřispívali. Samozřejmě s dovětkem, že pokud budete muset jednat v rámci zákona, samozřejmě tak čiňte bez ohledu na veřejné mínění, jen poté raději nečtěte noviny…

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi