Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokátních koncipientů je stále víc, jejich platy stagnují

8.3.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 8. března (ČTK) - V českých advokátních kancelářích působilo na konci loňského roku 3522 advokátních koncipientů. Oproti roku 2011 jich přibylo 124, uvedla Česká advokátní komora (ČAK). Počet koncipientů v posledních letech stále roste, jejich průměrné nástupní platy ale stagnují. Vyplývá to z ankety ČTK mezi advokátními kancelářemi.

Obdobným tempem jako koncipientů přibývá také i advokátů. Jejich počet není nijak omezen, kdo splní zákonné podmínky je jako advokát zapsán. "Ta stopka bude jednou spíše v podobě tržní regulace, možná jednou nastane situace, kdy se další advokáti neuživí, kdy nebudou chtít přijímat další koncipienty… Zatím tu taková situace reálně není," uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Nástupní platy koncipientů v posledních letech stagnují. "Mzdy absolventů v naší kanceláři začínají na cca 22 až 28 tisících korunách měsíčně. Tato hodnota se za poslední roky nijak výrazně neměnila," řekl ČTK partner AK Havel, Holásek & Partners Jaroslav Havel. "Platy jsou velmi individuální, závisí na dosaženém vzdělání, zejména zohledňujeme zahraniční vzdělání, jazykové znalosti a délku praxe," dodal Robert Němec z advokátní kanceláře PRK Partners.

Nástupní platy koncipientů se liší podle regionů. "Pokud jde o Prahu průměrný plat se může pohybovat okolo 20 až 25 tisíc hrubého, pokud jde o ostatní regiony, bude se pohybovat okolo 15 až 20 tisíc hrubého," uvedl Pavel Fráňa z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři. Plat koncipienta se podle něj v posledních dvou letech spíše nevyvíjel, kvůli ekonomická krizi.

Zájem o pozici koncipienta je velký, nabídka míst ale omezená. "Stabilně se jedná o desítky až stovky zájemců ročně a každoročně jich spíše přibývá," dodal Jaroslav Havel. Advokacie je pro studenty práv stále nejatraktivnější právnickou profesí.

"My v tuto chvíli nemáme problém s počtem advokátů a koncipientů, spíše máme problém s úrovní odborné přípravy advokátních koncipientů na výkon profese advokáta. Řešíme kvalitu a délku koncipientské praxe, řešíme složení a přísnost advokátních zkoušek," dodala mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková. Podle zvažovaných změn zákona o advokacii by se délka koncipientské praxe mohla prodloužit z tří na pět let a advokátní zkoušky by byly přísnější. Proti tomu vznikla na internetu i petice.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi