Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Náš člověk pro Lucemburk

2.3.2013, Lidové noviny, str. 15, Tomáš Němeček

A českým kandidátem do evropského soudu v Lucemburku se stává... fanfáry... ministr Petr Mlsna, předseda legislativní rady. Ve středu ho vláda schválila jako narychlo zařazený bod č. 29.
To je kariéra, která budí v justici rozpaky – a nejen proto, že je doktoru Mlsnovi teprve 34 let. O vybírání zde už byla řeč (Noční hlídka 13. prosince a 19. ledna): v srpnu končí dosavadní česká soudkyně Tribunálu (dříve Soud prvního stupně) Irena Pelikánová. Výběrová komise (předsedové vrcholných soudů, šéf advokátní komory) ji vládě doporučila pro další období. Politikům se ale Pelikánová nelíbila. Ve středu vláda rozhodla, že nový konkurz už nevypíše, a schválila Mlsnu, kterého komise loni vybrala jako náhradníka (přihlásila se totiž jen profesorka Pelikánová a on).
Kandidáty proseje v Lucemburku výbor, který od nich žádá 12 až 15 let praxe. Petr Mlsna však hned po fakultě nastoupil na Úřad vlády; pracuje tu deset let v legislativním odboru. „Nechtěl jsem s vašimi články polemizovat, abych nepřiléval olej do ohně – nechodím do konfliktů a neútočím,“ říká. „Ale když se podíváte na složení Tribunálu, třetina jsou bývalí soudci, třetina akademici, třetina vysocí státní úředníci. Předhazuje někdo místopředsedovi Soudního dvora Koenu Lenaertsovi, že nastoupil v 35 letech z univerzity? Nebo soudcům Nejvyššího správního soudu?“
Anglicky i francouzsky se podle svých slov domluví, německy hovoří jako česky. „Ale i profesorka Pelikánová uvádí, že její estonská kolegyně mluví v jednací síni jen estonsky,“ říká Mlsna.
Slyšení kandidátů v Lucemburku začínají v dubnu. Puntičkář by dodal, že Koen Lenaerts nastoupil z univerzity – ale z Harvardu, kde byl hostujícím profesorem.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi