Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokátní komora se začala zabývat kauzou soudce Havlína a spol.

28.2.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 28. února (ČTK) - Česká advokátní komora (ČAK) se začala zabývat případem korupční kauzy představitelů justice. Zahájila řízení s advokátem a advokátním koncipientem, kteří jsou spolu se soudcem Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřejem Havlínem a státním zástupcem Františkem Fialou viněni ze zahlazování trestných činů. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Řízení podle ní může skončit pozastavením výkonu jejich činnosti.

Fiala a Havlín se specializují na dopravní agendu. Jejich obvinění se údajně týká toho, že zahlazovali trestné činy v dopravě a nechali si platit například za to, aby pachatelé těchto činů nepřišli o řidičský průkaz. Stíhaným advokátním koncipientem je pak podle médií Boris Štefl, bývalý policista a někdejší šéf policejní inspekce.

"Česká advokátní komora zahájila dne 28. 2. 2013 s dotyčným advokátem řízení o možném pozastavení výkonu advokacie, v případě advokátního koncipienta pak řízení o možném pozastavení výkonu jeho právní praxe," uvedla v tiskovém prohlášení Chaloupková. Komora podle ní dostala ve středu oznámení od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu o stíhání obou mužů. Jejich jména ale nezveřejnila. Případné pozastavení jejich činnosti by podle Chaloupkové trvalo až do pravomocného skončení případu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) již dříve oznámil, že podal návrh na dočasné zproštění funkce soudce Havlína i státního zástupce Fialy. Uvedl také, že se Havlín, který v minulosti odešel z justice do diplomacie a následně se vrátil, domohl návratu do taláru žalobou. Ministři spravedlnosti se podle něj soudcovým případem zabývali v různých souvislostech již od roku 1992 a nikdy neuznávali, že by mu soudcovská funkce zůstala.

Ministerstvo se podle Blažka také v roce 2010 zabývalo tím, zda by měl o dopravní agendě rozhodovat pouze jeden soud v Praze. Na návrh státního zastupitelství pak tento monopol Obvodnímu soudu pro Prahu 2 ponechalo a změnu soudního řádu nenavrhlo.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi