Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Obhájce označil znalce za Žida, kárný senát mu zrušil trest

1.3.2013, Mladá fronta DNES, str. 3, Jan Horák

Advokát Petr Kočí, který zastupoval extremistku Lucii Šlégrovou, označil soudního znalce v případu za Žida. Kárný senát mu udělil roční zákaz praxe. Teď sankci zrušil a chce doplnit důkazy.
PRAHA, MOST Kárný proces s advokátem Petrem Kočím získal nový náboj. Kočího loni v říjnu potrestala Česká advokátní komora (ČAK) za způsob, kterým chtěl jako právní zástupce souzené členky extremistické Dělnické strany sociální spravedlnost (DSSS) Lucie Šlégrové vyloučit z procesu soudního znalce Michala Mazla.
„Jako osoba židovského původu znalec bezesporu vnímá citlivě otázku holokaustu a německého nacionálního socialismu a má tendenci reagovat se zvýšenou citlivostí,“ uvedl Kočí v námitce proti Mazlovi. Za tento výrok udělila ČAK Kočímu nepravomocný trest ročního zákazu praxe, nyní však odvolací kárný senát ČAK sankci pro Kočího zrušil.
„Odvolací senát měl pocit, že je třeba doplnit dokazování,“ vysvětlila rozhodnutí mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Jinými slovy: původní kárný senát tak musí podrobněji dokázat, že Kočí podáním námitky proti Mazlovi skutečně spáchal profesní přestupek.
„Stále trvám na tom, že to kárné provinění nebylo,“ reagoval na nynější rozhodnutí ČAK Petr Kočí. V kárném procesu ho zastupuje advokát Václav Vlk, který odvolací verdikt přivítal. „Kárný senát si při udělení trestu nevyjasnil, jestli to byla jen urážka, nebo profesní provinění. Podobné námitky se běžně podávají u soudů jinde v Evropě či Americe, a tohle senát nebral v úvahu,“ uvedl advokát Vlk.
Nové rozhodnutí v Kočího kauze by mělo padnout do léta. Pokud se verdikt nebude Kočímu líbit, má právo se opět odvolat. Mezitím může dál vykonávat praxi, pravomocné rozhodnutí totiž může vynést jen odvolací senát.
Podání kontroverzní námitky vysvětlil Kočí tím, že dělal maximum pro ochranu své klientky. Právě to však kritizovala ČAK při udělení trestu. „Advokát je v prvé řadě vázán právními předpisy včetně stavovských, a teprve v jejich rámci pokyny klienta,“ sdělila mluvčí ČAK Chaloupková.
Kočího za jeho postup ostře kritizoval třeba předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, proti Kočímu se vymezil i tvůrce etického kodexu ČAK Karel Čermák.
K incidentu došlo, když Kočího klientka Šlégrová stanula před mosteckým soudem kvůli výrokům na mítinku DSSS v Litvínově ze 17. listopadu 2010. Tam mimo jiné prohlásila, že Vyvolence (extremisté tak označují Židy) budou lidé soudit „za jejich špinavé činy“ a že „národní socialismus je jediná správná cesta“.
Na její projev napsal kritický posudek právě soudní znalec Michal Mazel, na jehož údajný židovský původ pak Kočí poukázal. Soud „protižidovskou“ námitku zamítl, Mazel přesto poté s praxí soudního znalce sám skončil.

„Stále trvám na tom, že to kárné provinění nebylo.“ Petr Kočí, advokát Lucie Šlégrové

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi