Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kalousek: Zákoník může přinést chaos

28.2.2013, Lidové noviny, str. 4, Jan Kálal

Nečasova vláda trvá na spuštění nového občanského zákoníku k 1. lednu příštího roku. Ministr Kalousek neuspěl s varováním, že na přípravu zásadní změny není dost času. PRAHA Na začátku loňského roku plnily média zprávy o potížích s výplatou sociálních dávek. Letos hrála prim amnestie. A na startu roku 2014 může štafetu převzít obtížný přechod na nový občanský zákoník, speciálně vstřebání jeho dosud neschválených doprovodných norem.
Černý scénář pro úvod „supervolebního“ roku naznačují slova ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „V prvních měsících se dá ve státních institucích očekávat poměrně velká chybovost. A také roztrpčenost podnikatelské veřejnosti z přechodného nárůstu administrativní náročnosti a nákladů na právní podporu,“ řekl LNKalousek.
Ministr nevyloučil, že se přechod na nový kodex státu prodraží. „Nevěřím, že budou instituce k 1. lednu 2014 stoprocentně připravené. Dá se očekávat šílená nespokojenost těch, kteří veřejnou službu budou čerpat,“ dodal.
Kalouskův hlas zůstal ale včera ve Strakově akademii v menšině. O jeho návrhu posunout účinnost normy na 1. leden 2015 ministři jen mluvili, ale nehlasovali. „Byla to věcná, odborná, právní a také politická diskuse, jejímž výsledkem byla dominantní většina ve vládě pro podporu stávajícího právního stavu,“ zmínil na dotaz LN premiér Petr Nečas (ODS). I on ale potvrdil, že vláda ještě nemá hotovo. „Je tady vazba na celou řadu zákonů, proto budou přijímány další doprovodné předpisy,“ přiznal.
Právě kvůli množství doprovodných předpisů podporovala odklad také opoziční ČSSD. Nicméně riziko, že socialisté po předpokládaném volebnímvítězství celý občanský zákoník nakonec zruší, podle Kalouska přimělo jeho kolegy, aby nemeškali. Ministr však varoval, že vládní koalice bude kvůli očekávanému vetu Senátu potřebovat na podzim ve sněmovně 101 hlasů. „A nikdo, ani klub ODS, nemůže garantovat, že ta „stojednička“ na podzim bude,“ uzavřel.
Premiér, ministr spravedlnosti i Česká advokátní komora jsou ale přesto přesvědčeni, že přechod na nový kodex proběhne úspěšně.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi