Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Obviněný koncipient měl blízko k Mrázkovi

28.2.2013, Lidové noviny, str. 3

PRAHA Nejen korupce, ale také vazby na podsvětí. Z neznámého koncipienta Borise Štefla, kterého policie obvinila v kauze soudce Havlína, se vyklubala jedna z postav kolem nekorunované hlavy českého podsvětí – zavražděného Františka Mrázka.
Tady je několik příkladů za všechny: Štefl sedí ve správní radě nadace Interpo. Společnost spoluzakládal právě zavražděný kmotr František Mrázek.
Oficiálně vznikla proto, aby poskytovala dlouhodobou finanční a materiální pomoc dětem, jejichž rodič byl usmrcen při výkonu služby u policie.
Později vyšlo najevo, že Interpo vyšetřuje policie, údajně se přes nadaci legalizovaly černé peníze. Šteflovo jméno se podle serveru Lidovky.cz objevuje také v realitní společnosti Pentagos. I ta má jistou vazbu na Mrázka – později ji vlastnil jeho dobrý přítel Miroslav Provod. Proč se Štefl ve firmách angažoval a co tam dělal, nikdy detailně nevysvětlil. Zemským novinám v roce 1996 řekl, že byl pouhým funkcionářem.
„Nemám co k tomu dodat, než že nějaký chorý mozek si dal dohromady hrušky a jablka,“ ohradil se tehdy proti šířícím se spekulacím o nadaci Interpo.
Včera v kanceláři advokáta Radka Vachtla, kde pracuje jako koncipient, k zastižení nebyl. Podle pracovnice kanceláře, kterou Lidovky.cz oslovily, tam vůbec nechodí. „Není tady. Pan Štefl tady nemá kancelář, takže tady nebývá vůbec,“ distancovala se od obviněného žena.
Jak to bylo s Provodem A to není všechno: doposud nenápadný Boris Štefl mohl Mrázkovi pomoci proniknout také na vnitro. Jak? Pracoval tam. Na ministerstvu dokonce zastával vlivný post ředitele inspekce. Odešel až po policejním zásahu proti demonstrantům na Velké pardubické. Nadřízení ho kvůli tomu postavili v listopadu 1992 mimo službu.
Jen o měsíc později se stal jednatelem zmíněné realitní společnosti Pentagos, která ho spojuje s jednímzMrázkových přátel Miroslavem Provodem.
Podle obchodního rejstříku z ní Štefl odešel v roce 1994, tedy dva roky před Provodovým příchodem. Provod si přesto na Štefla rozpomenul. „Možná jo, já se na to nepamatuju,“ řekl Provod a pokračoval: „Nějak mi to předal, nebo jsem to od něj nějak kupoval. Spolu jsme tam nebyli.“
S Borisem Šteflem se prý neviděl dvacet let, předtím spolu mluvili asi třikrát. O kontaktech, kterými Štefl v justiční sféře disponoval, Provod podle svých slov nic neví.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi