Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nový občanský zákoník bude mít možná zpoždění

26.2.2013, Prima Family, 18:55

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
--------------------
Nový občanský zákoník bude mít možná zpoždění. Kodex už sice schválil celý parlament, ovšem čím dál častěji se od politiků ozývají hlasy, které chtějí, aby se předělal. A tak vláda bude příští týden s největší pravděpodobností hlasovat o tom, aby se odložila účinnost zákoníku. Náš reportér Martin Mikule by měl vědět víc. Martine, dobrý večer. Komu vlastně zákoník vadí a hlavně proč?

Martin MIKULE, redaktor
--------------------
No tak ten nový občanský zákoník kritizovalo už v průběhu jeho projednávání ve sněmovně samozřejmě především opozice. Sociální demokraté se také nechali slyšet, že pokud by vláda jeho účinnost odložila, takže ho potom nechají přepracovat. Teď se ale objevují hlasy, žádající jeho odložení nebo odložení jeho účinnosti také ve vládě. Údajně pro odložení jeho účinnosti je například ministr financí Kalousek a to hlavně kvůli daňovým změnám, které, které s ním souvisí. Paradoxně se v tomhle shoduje i s předákem odborů Zavadilem, které také požaduje jeho odložení.

Jaroslav ZAVADIL, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
--------------------
My se domníváme a jsme o tom přesvědčeni, že pokud by se chaoticky spustilo to, co je teďko jaksi rozehráno, to, co je schváleno, to, co bylo navrženo, by vnesly ještě větší chaos do ekonomického vývoje.

Martin MIKULE, redaktor
--------------------
A co jsou to vlastně ty daňové změny, které s tím novým občanským zákoníkem souvisí? Tak je to například to takzvané jednotné inkasní místo, to znamená místo, kde by se v budoucnu mohly platit všechny daně současně, současně i pojistné a mohlo by také sloužit k výplatě sociálních dávek. Někteří právníci ale tvrdí, že tyhle daňové změny souvisí s tím novým občanským zákoníkem jen okrajově. A všichni ministři ODS také patrně budou hlasovat proti odložení jeho účinnosti.

Zbyněk STANJURA, ministr dopravy /ODS/
--------------------
Já jsem proti odložení účinnosti, to znamená já jsem pro to, aby občanský zákoník platil od 1. ledna roku 2014.

Martin MIKULE, redaktor
--------------------
Já už jen připomenu, že ten nový občanský zákoník zavádí i další důležité věci, například zvíře by podle práva přestalo být věcí, dědictví by se zase nazývalo dědictvím a ne pozůstalostí. Musím také zdůraznit, že nový občanský zákoník už schválily obě komory parlamentu a podepsal ho prezident republiky, to znamená, že pokud by vláda zítra odložila jeho účinnost, znamenalo by to, že by musel zpátky do parlamentu. To je ode mě vše.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Martine, i tobě děkujeme.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi