Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Další chapadlo: pražský advokát

26.2.2013, Lidové noviny, str. 4, Ondřej Golis

Skupina obviněných v klientelistické justiční kauze začíná odhalovat tváře.
K soudci Ondřeji Havlínovi a žalobci Františku Fialovi včera nejspíše přibyl Karel Matějka, pražský advokát.
BRNO/PRAHA To, že je Karel Matějka mezi obviněnými, serveru Lidovky. cz potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Do vazby však zatím nešel, tam zůstává jen soudce Ondřej Havlín. Policejní detektivové šestičlennou klientelistickou skupinu pozatýkali minulý čtvrtek.
O stíhání Matějky ještě včera odpoledne nevěděla Česká advokátní komora. Té přitom musí její členové případná obvinění z trestných činů hned hlásit. „Až další dny ukážou, jak vůči němu budeme postupovat,“ prohlásila pro Lidovky.cz mluvčí komory Iva Chaloupková.
O dalším obviněném Františku Fialovi se rozhoduje na ministerstvu spravedlnosti. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman tam včera poslal návrh, aby žalobce dočasně zprostili výkonu funkce. Pokud bude ministr Pavel Blažek souhlasit, Fiala bude mimo hru až do pravomocného skončení jeho trestného stíhání.
Už během víkendu pronikla z policejních vyšetřoven zpráva, že Fiala i soudce Ondřej Havlín se přiznali, že v minimálně sedmnácti kauzách přijali úplatek. „Část z nich už skutečně po konfrontaci s tím, co všechno máme, spolupracuje,“ potvrdil informaci v pondělních LN Robert Šlachta, šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.
Ondřej Havlín se přitom po zpackaném angažmá v české diplomacii neměl do justice vůbec vracet. Proti byl pražský městský soud i ministerstvo spravedlnosti. Žalobou u Okresního soudu v Příbrami a Krajského soudu v Praze se ale domohl vrácení mandátu.
Podle kriminalistů je případ ojedinělý pro vzájemně silné vazby mezi jednotlivými obviněnými. Jména ostatních – jednoho koncipienta a dvou dalších lidí mimo justici – zatím zůstávají tajná. Podle MF DNES měla chobotnice zahlazovat dopravní trestné činy.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi