Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Další odhalení: Soudce Havlín opakovaně mařil obětem šanci domáhat se náhrady škody

26.2.2013, Právo, Radim Vaculík

Soudce z Prahy 2 Ondřej Havlín nemá v současnosti problém jen s obviněním z korupce, za které nyní sedí ve vazbě.
Právu se podařilo zjistit, že mu hrozí kárná žaloba kvůli možným hrubým pochybením při rozhodování více než dvou desítek případů trestných činů v dopravě nebo majetkových deliktů.
Havlín totiž v těchto kauzách z posledních dvou let „opomíjel“ informovat poškozené o tom, že už nařídil hlavní líčení a dokonce vynesl rozsudek.
Tím jim vzal zákonné právo připojit se k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody způsobené pachatelem. Přitom v případě smrtelné dopravní nehody má takový člověk právo žádat o náhradu 240 tisíc korun za úmrtí blízkého, v kauzách s doživotními či dlouhodobými těžkými následky nehod jde rovněž o statisícové částky.
Jeho nadřízení na problém přišli prakticky náhodou začátkem letošního roku na základě stížnosti příbuzných oběti jedné tragické dopravní nehody.
Ti o hlavním líčení vůbec nevěděli, tudíž ani nemohli žádat o zmíněné peníze za smrt blízké osoby.
„Na základě stížnosti jednoho poškozeného byla provedena prověrka spisů doktora Havlína a bylo zjištěno, že zhruba v pětadvaceti věcech došlo k obdobnému pochybení. Je to jednoznačně zkrácení práv poškozených,“ řekl včera Právu místopředseda pražského městského soudu Bohuslav Horký.
Ten tuto věc řeší společně s vedením Obvodního soudu pro Prahu 2.

Tamní předseda Aleš Sabol právě v těchto dnech podle Horkého připravuje na Havlína kárnou žalobu. Podle zjištění Práva má vedení soudu podezření, že Havlín poškozené neinformoval buďto úmyslně, anebo z „vědomé nedbalosti“.
„To už jsou milióny,“ podotkl k tomu včera předseda nadřízeného Městského soudu v Praze Jan Sváček.
Ve všech zmíněných případech totiž Havlín údajně věděl, že v nich figurují konkrétní poškození, jejich jména byla přímo uvedena v obžalobě.
Šlo přitom jak o fyzické osoby, tak i o firmy, tedy například pojišťovny či leasingové společnosti. „Je to hrubá nedbalost soudce, pokud zapomene vyrozumět poškozené,“ podotkl k tomu Horký.

Poškození mohou žalovat stát
Ti tak přišli o šanci získat v trestním řízení patřičné odškodné. „Trestní řízení už je pasé,“ potvrdil včera Horký.
Poškození nyní mají podle něj dvě možnosti domoci se svých práv. Zaprvé podáním žaloby v občansko-právním řízení na náhradu škody, kde už ale musejí na rozdíl od toho trestního platit soudní poplatky a nést důkazní břemeno, mají tedy ztíženou pozici. Anebo žalovat přímo stát, respektive ministerstvo spravedlnosti, a žádat po něm peníze za chyby soudce Havlína.
„Je to jednoznačně nesprávný úřední postup soudu. Poškozeným byla odňata možnost uplatnit v trestním řízení nárok na náhradu škody a za této situace mohou uplatnit požadavek na odškodnění a náhrada škody by jim za takovéto situace měla být přiznána,“ míní Horký.

Prohlížel cizí spisy
To ale není všechno. Podle zjištění Práva mělo vedení soudu v Praze 2 dlouhodobě podezření, že Havlín mohl vynášet informace ze spisů svých kolegů u soudu, do kterých prý opakovaně bezdůvodně nahlížel.
Za jednu takovou věc byl mimochodem kárně potrestán. Jde o kauzu Jana Harangozzy, známého z případu kolem ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky.
Loni v květnu dostal Havlín od Nejvyššího správního soudu trest v podobě půlročního snížení platu o deset procent za to, že se snažil ovlivnit kolegyni z Prahy 2, která řešila Harangozzovu nehodu v opilosti.
Podle nynějších zjištění Práva z důvěryhodného zdroje seznámeného s touto věcí měl Havlín údajně bezdůvodně nahlížet do spisu této soudkyně, a to až osmdesátkrát, a dokonce jej prý upravovat, i když k tomu neměl žádné oprávnění.
Zdroj Práva však včera uvedl, že vlastním šetřením tamní vedení údajně přišlo na dvě další takové kauzy, kdy měl bezdůvodně nahlížet do materiálů jiných soudců v Praze 2.

Asi v pětadvaceti věcech došlo k obdobnému pochybení. Je to jednoznačně zkrácení práv poškozených Bohuslav Horký, místopředseda městského soudu Je to hrubá nedbalost soudce, pokud zapomene vyrozumět poškozené Bohuslav Horký

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi