Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nová justiční kauza: Policie obvinila z korupce soudce, žalobce a advokáta

23.2.2013, iHNed.cz

Korupce v justici - pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v sobotu oznámila, že protikorupční policie obvinila šest lidí z korupce. Mezi nimi je jeden soudce a jeden státní zástupce.
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil šest lidí z korupce v  souvislosti s rozhodovací činností soudu.
Je mezi nimi soudce, státní zástupce,  advokát a advokátní koncipient. ČTK to v sobotu řekla šéfka Vrchního státního  zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Obviněným soudcem je Ondřej Havlín z  Obvodního soudu pro Prahu 2.
Stíhaným žalobcem je podle některých médií František Fiala z téhož obvodu.
Policisté z ÚOOZ ve čtvrtek zadrželi sedm lidí v souvislosti s případem, na  kterém pracovali už od podzimu loňského roku.
"Šest  osob následně obvinili z  trestných činů nepřímého úplatkářství,  přijetí úplatku, podvodu, vydírání a  zneužití pravomoci úřední osoby,"  sdělila ČTK Bradáčová. Doplnila, že dva z  obviněných nejsou z právního  prostředí.
Případ dozoruje vrchní státní zastupitelství z toho důvodu, že kauza  souvisí  s rozhodovací činností soudu a státního zastupitelství.
Pět obviněných už bylo propuštěno na svobodu. Jeden zůstává zadržen,  soud  bude v jeho případě rozhodovat o vzetí do vazby. Bradáčová zatím  nechtěla  specifikovat, o kterého z obviněných jde.
"O obvinění advokáta a advokátního koncipienta jsme zatím neobdrželi  informaci. Až další dny tedy ukážou, jak vůči nim budeme postupovat," řekla ČTK  mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.
Upozornila na to, že advokát i  koncipient mají povinnost komoru neprodleně vyrozumět o tom, že byli obviněni z  trestného činu. Představenstvo komory pak může advokátovi dočasně pozastavit  výkon advokacie, a to obvykle po podání obžaloby, nebo i dříve, pokud okolnosti  případu ohrožují důvěru veřejnosti v řádný výkon advokacie tímto konkrétním  člověkem. Při vzetí advokáta do vazby mu komora pozastavuje výkon advokacie  okamžitě.
Po dobu pozastavení výkonu činnosti, tedy až do pravomocného rozhodnutí v  trestní věci, nesmí advokát poskytovat právní služby.
Soudce Havlína kárně potrestal už loni v květnu Nejvyšší správní soud desetiprocentním  snížením platu na dobu šesti měsíců za to, že se pokusil ovlivňovat kolegyni,  která měla na starosti případ Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního  soudce Jiřího Berky. Havlín se soudkyně vyptával na její postup a vyzýval ji k  vyslechnutí svědka, který měl podle něj vypovědět něco jiného, než co stálo v  obžalobě. Neoprávněně také nahlížel do spisu. Tvrzení žalujícího ministerstva  spravedlnosti, že Havlín v Harangozzově spisu rovněž prováděl změny, kárný senát  neprokázal.

Havlín s kárnou žalobou zásadně nesouhlasil. Uznal, že do spisu nahlížel,  hájil se ale tím, že to není zakázané.
V minulosti byl soudce nepravomocně kárně potrestán také za průtahy, toto  rozhodnutí ale následně zrušil Nejvyšší soud s odůvodněním, že Havlín se na  Obvodním soudu pro Prahu 2 řadí "k jedněm z nejlepších a nejvýkonnějších".
Z mediálně sledovaných kauz Havlín rozhodoval například v případu bývalého  náměstka pražského primátora Karla Březiny či sochaře Pavla Opočenského.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi