Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Oběti se bojí nahlásit polovinu zločinů

23.2.2013, Právo, str. 10, Stáňa Seďová

Během roku je v Česku oznámeno 300 000 trestných činů. Podle výzkumů se jich ve skutečnosti stane minimálně jednou tolik. Oběti trestných činů mají strach je oznámit, 35 procentům takových lidí loni pomohl Bílý kruh bezpečí.
Nestátní organizace Bílý kruh bezpečí (BKB), který pomáhá obětem trestných činů už 22 let, loni zkontaktovalo 11 229 klientů. Nejvíce práce z devíti poraden má ta pražská v ulici U Trojice v Praze 5.
„V hlavním městě je oznámeno více než 27 procent trestných činů, tedy více než čtvrtina obětí je právě v Praze. Daleko vyšší než v jiných krajích jsou tu počty obětí závažných trestných činů – tedy znásilnění, těžkých ublížení na zdraví a vražd, případně pokusů o vraždu. Také v metropoli nejvíce pomáháme viktimizovaným cizincům, kteří jsou zde na dovolené nebo tu pracují, ale v tom šoku často například zapomenou, že mluví i jiným jazykem než svým mateřským, a potřebují naši formální i psychologickou pomoc,“ řekla Právu ředitelka BKB Petra Vitoušová.
Svůj hlavní úkol vidí organizace v podání pomocné ruky obětem, zvláště pak těm, které nevěří, že by se v Česku domohly spravedlnosti.
„Loni jsme pomohli 35 procentům obětí, které se rozhodly trestný čin neoznamovat. Jako hlavní důvod uváděly malou důvěru v to, že státní instituce případ vyřeší a čin potrestají, a také obavy ze ztráty kontroly nad procesem a narušení svého soukromí,“ vysvětlila Vitoušová.
Proto, aby se k lidem dostali ještě blíže a co možná nejdříve, odstartoval BKB letos nový projekt, který zvýšil dostupnost jeho služeb o více než polovinu. V jeho rámci je připraveno pomoci v terénu devět případových manažerů, kteří jsou zaměřeni na mimořádně traumatizované oběti.
Během prvního měsíce už poskytli podporu a pomoc v patnácti případech, které vyžadovaly individuální přístup, ať už kvůli věku oběti, nebo psychickému stavu. O pomoc nejen osobní od manažerů, ale i právní v procesu formálního vyřizování následků útoku, tak i psychickou, mohou oběti i příbuzní a svědci trestných činů volat na nonstop linku Bílého kruhu bezpečí 257 317 110. Organizace za svou existenci už devětkrát udělila cenu Anděla za mimořádný čin nebo lidskou pomoc oběti trestného činu. Desátého si převzala včera i pražská advokátka Hana Marvanová.
„Tuto cenu udílíme ženě, která se nad rámec svých povinností vždy za práva poškozených dokázala doslova poprat. I když tuto cenu neudílíme každoročně, letos jsme se ji rozhodli předat mimo již zmíněné zásluhy paní Marvanové i za přípravu a zdokonalení nového zákona o obětech v oblasti odškodnění obětí,“ zdůvodnila ředitelka BKB.
Nový zákon vstoupí v účinnost v srpnu letošního roku. Kromě jiného podle pražského městského soudce Tomáše Durdíka, jenž se též počítá mezi 320 dobrovolníků organizace, zavádí tři důležité instituty, které by měly výrazně pomoci ulehčit situaci obětem.
„Je to institut důvěrníka, tedy blízkého člověka oběti, který mu bude pomáhat a provázet ho celým procesem jako jeho oči a uši. Poté prohlášení oběti o dopadu trestného činu na jeho život, například u soudu v průběhu závěrečných řečí. A institut předběžných opatření, zaměřený na omezení činnosti pachatele. Například zákaz styku, zákaz vycestování nebo institut vykázání,“ vyjmenoval pozitiva, která nový zákon přinese, soudce Durdík.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi