Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

České muzeum hudby: Výstavka Jana Nepomuka Kaňky

Upozorňujeme advokáty a advokátní koncipienty, že Národní muzeum – České muzeum hudby připravilo výstavku notových kompozic hudebního skladatele a nestora české advokacie Jana Nepomuka Kaňky, které se ve sbírkách muzea dochovaly.

Výstavka bude otevřena 13. 3. 2013 do 29. 4. 2013 v prostorách expozice Českého muzea hudby v Karmelitské ulici 2 v Praze 1.

Jan Nepomuk Kaňka (10. 11. 1772 – 15. 4. 1865) byl významným pražským právníkem (dokonce se stal děkanem právnické fakulty a později rektorem Karlo- Ferdinandovy univerzity) a advokátem (jeho klientelu tvořily i významné šlechtické rodiny, dále např. i Ludwig van Beethoven), po jeho smrti založila manželka na jeho přání nadaci na podporu chudých advokátů, vdov a sirotků a odkázala jí následně rodinné sídlo – Kaňkův palác, kde dodnes sídlí Česká advokátní komora.
Jan Nepomuk Kaňka byl aktivním hudebníkem – zdatným klavíristou – a sám též komponoval. Především písně, drobné skladby pro klavír, 2 klavírní koncerty a kantáty. Motiv z jednoho jeho klavírního koncertu se stal advokátní hymnou. Na motivy klavírního koncertu vytvořil symfonickou skladbu o 3 větách „Ad Laudem Advocatorum“ soudobý skladatel Boris Urbánek. Premiéru měla skladba v roce 2010 ve Španělském sále Pražského hradu při oslavách 20 let obnovené nezávislosti české advokacie.


 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi