Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ODS chce občanský zákoník, je proti odkladu

22.2.2013, Hospodářské noviny, str. 4, Vojtěch Blažek, Kateřina Eliášová

Ministři ODS se postaví za nový občanský zákoník – tak, aby průlomová norma začala platit od roku 2014. A to i přesto, že v koalici v posledních týdnech zesílil tlak na odložení.
Nejužší vedení ODS se dohodlo, že její ministři se na zasedání vlády postaví proti odkladu. Informace z uzavřeného jednání nechtějí účastníci potvrdit, HN si je ale ověřily ze tří zdrojů.
Tři tisíce paragrafů nového zákoníku jsou největší změnou v právu za poslední roky. Která se navíc dotkne každého: zákoník řeší vše od dědictví a pronájmů až například po určování otcovství, odškodňování za chyby lékařů nebo uzavírání smluv. A kdyby Nečasova vláda zákoník odložila až na rok 2015, pravděpodobně by to znamenalo jeho konec. Nebo alespoň několikaleté odklady. Sociální demokracie, pravděpodobně vítěz příštích voleb, totiž chce zákoník přepracovat. Podle informací HN by se o zákoníku mělo rozhodnout na jednom z příštích zasedání vlády – přibližně do dvou týdnů.
„Daně jsou jen záminka“ Kolem zákoníku se přitom v posledních dnech roztočila nepřehledná změť událostí. Hlavně nikdo z koaličních politiků přesvědčivě nevysvětlil, proč by se měl odložit.
Poprvé o této možnosti promluvil před dvěma týdny ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09). S vysvětlením, že zákoník je těsně spjatý s daňovými změnami – především se zavedením jednoho místa, kde se měly platit daně i pojištění. Jenže vláda na tuhle změnu rezignovala. „Je faktem, že zákony, které souvisejí s jednotným inkasním místem, jsou svázány s občanským zákoníkem. To znamená, že jednotné inkasní místo i občanský zákoník musí začít platit ke stejnému datu,“ prohlásil Kalousek minulý týden v rozhovoru pro HN.
Jenže přední experti se diví, o čem to Kalousek mluví. Podle nich je možné spustit občanský zákoník bez ohledu na daně. „To není věcí jednoho inkasního místa,“ namítá například Petr Kasík z kanceláře Kocián Šolc Balaštík. „Je to spíš jen zástupný důvod,“ myslí si i Lukáš Pěsna z poradenské společnosti TPA Horwath.
Dalším argumentem pro odložení měl být čas: kvůli zákoníku je potřeba změnit jiné zákony. A to se prý nemusí stihnout. Podle náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela, jednoho z hlavních zastánců zákoníku, jde ale všechno podle plánu.
Soudci: Raději odložte Mlžení kolem zákoníku tak spíš nahrávalo možnosti, že se vláda, které klesá popularita, nechce do voleb v roce 2014 zabývat už žádnou velkou změnou. A zákoník by jí skutečně byl: ostatně i proto se proti němu staví opozice a část advokátů i soudců.
Především se nové paragrafy musí všichni naučit. Například šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc zákoníku vytýká, že je nesrozumitelný. Někteří advokáti zase namítají, že zákoník nabourá judikaturu. Tedy že nebude jisté, jestli člověk, který ve svém sporu uspěl podle starého zákoníku, vyhraje i s tím novým v zádech. O odložení zákoníku požádali minulý týden i krajští soudci.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi