Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Bezmocní

22.2.2013, Mladá fronta DNES, str. 4, Luděk Navara

Exekutor si spletl jména a zablokoval asi na měsíc soukromý majetek za miliony korun nesprávné osobě. „Několik dní jsem kvůli tomu musel jezdit do Prahy a běhat po úřadech,“ říká Jaroslav Breník, který sice nic nedlužil, hrozba exekuce však dolehla nejen na něj, ale i na jeho sestru.
Kdyby se jmenovali jinak, mohli si ušetřit několik týdnů nervů.
A také několik dní běhání po úřadech, noci beze spánku a strach, že přijdou o dům a pozemky za miliony korun ve středočeské obci Ptice. Jaroslav Breník se sestrou Marií čelili exekuci na svůj majetek, ačkoli nic nikomu nedlužili, všechno vždy řádně spláceli a žádnou podobnou hrozbu si nikdy v životě nepřipouštěli. „V noci jsem nemohla spát, cukalo to se mnou, postel se chvěla,“ popisuje Marie Breníková. Sama se rozhodla svůj a bratrův příběh zveřejnit: „Aby všichni věděli, co se v této zemi může všechno stát,“ říká.

EXKLUZIVNĚ
Všechno začalo dopisem, který si Jaroslav Breník vyzvedl letos 24. ledna. Od exekutora. „Byla v něm výzva k zaplacení asi třiceti tisíc korun,“ říká Breník.
Byl překvapen. O žádném dluhu nic nevěděl, takže okamžitě začal jednat. To ho zachránilo.
Ale přesto zřejmě zpočátku dost rychlý nebyl. „Přestože v dopise bylo napsáno, že mám částku uhradit do třiceti dnů, už po třech dnech přišel další dopis a dluh už byl naráz o téměř tři tisíce vyšší!“ popisuje.
To už však nebyla obyčejná výzva, ale exekuční příkaz. Jenže to nejhorší teprve přišlo: zjistil, že má obstavený dům a všechny pozemky. A exekutor také napsal na obecní úřad, kde Breník dostával jako zastupitel nevysoký finanční příspěvek.
„Představte si, jak to vypadá na malé obci. Ta ostuda!“ říká Marie Breníková. Její bratr se pokusil reagovat hned: „Šel jsem na obec za účetní, abych to vysvětlil. Snad se to moc nerozkřiklo. I když, to víte – lidé vědí o všem,“ vypráví Breník.
V té chvíli už exekutor kontaktoval i Českou správu sociálního zabezpečení a navrhl strhávat postupně dlužnou částku z důchodu. Breník se zpočátku snažil chránit sestru před stresem, a tak se jí o exekuci zmínil až později. Když byla obstavena nemovitost, jíž je i ona spolumajitelkou. Marie Breníková se o tom správně měla dozvědět od exekutora dopisem. „Nic mi doručeno nebylo,“ namítá.

Supi se slétají
I kdyby jí to bratr neřekl, stejně by se to dozvěděla. Oběma sourozencům v té době totiž začaly chodit podivné dopisy. „Vážená paní Breníková, obracím se na Vás ve věci závazku Jaroslava Breníka vymáhaného Exekutorským úřadem Praha-východ, a nabízím Vám tak pomoc...“ píše se v dopise, který dostala na svou pražskou adresu. Nabízená pomoc byla na první pohled velkorysá: „Záchrana Vaší obstavené nemovitosti v katastrálním území Ptice od jejího prodeje formou exekuční dražby za zlomek její skutečné hodnoty.“
A dopis pokračoval podobně optimisticky: „S řešením podobných situací máme bohaté zkušenosti a za sebou mnoho spokojených klientů, kteří naším prostřednictvím byli schopni svoji zdánlivě bezvýchodnou situaci zvládnout...“
Člověk už chápe, proč paní Breníková nemohla v noci spát.
A také mu začíná být jasné, jak rozsáhlý a výhodný je byznys kolem exekucí a že neplatiči jsou ve skutečnosti těmi nejlepšími platiči ze všech.
Podobné dopisy totiž dostal Jaroslav Breník hned tři.
Ten, který obdržela jeho sestra, jí zaslal Středočeský investiční koncern z Prahy-Záběhlic. Firmě zřejmě na pomoci paní Breníkové opravdu záleželo, protože pod textem je uvedeno přímo jméno předsedy představenstva Milana Krále. Snažil se pomoci opravdu rychle: dopis byl odeslán čtyři dny poté, co exekutor rozhodl o obstavení rodinných nemovitostí v Pticích. Král psal, že informace o exekuci prý získal řádně z katastrálního úřadu. No, možné to je.

Nejdřív zaplaťte!
Jaroslav Breník mezitím absolvoval pozoruhodné výpravy po úřadech. Obešel všechny: exekutora Marcela Smékala nezastihl, takže upozornil na neoprávněnou exekuci advokátní kancelář Majer a partneři, která návrh exekutorovi podávala. Poté na ni podal stížnost advokátní komoře, šel k Okresnímu soudu Praha-západ, který exekuci schválil. Jeho sestra zase mezitím podala stížnost exekutorské komoře. Nakonec se Jaroslav Breník také zastavil na policii, kde vysvětlil, že se asi stal obětí nedorozumění, možná i podvodu.
To už tušil, co se nejspíš stalo. Měl za sebou totiž návštěvu u firmy Vodafone, u které dluh na samém počátku vznikl. Dospěl k názoru, že si někdo asi spletl jména. Z účtů za mobilní telefon u Vodafonu, které mu ukázali, vyplynulo, že dluh sice způsobil Jaroslav Breník, ale s bydlištěm v Novém Boru na ulici Sloupská. Ostatně nesouhlasilo ani samo telefonní číslo.
Obyčejná záměna jmen!
Ale tahanice pokračovaly.
„Dále bych chtěl uvést, že jsem chtěl věc řešit u společnosti Vodafone, kde mi bylo řečeno, ať vše zaplatím a pak se obrátím na policejní orgán...“ píše se v záznamu o podání vysvětlení, který sepsali s Jaroslavem Breníkem policisté letošního 25. ledna.
Nezaplatil.
„Proč bych měl platit, když nic nedlužím?“ ptá se.
Kde se stala chyba?
Pozoruhodné je pátrání po viníkovi. Otázka: Proč nikdo neověřil adresy předtím, než se exekuce na majetek v řádu mnoha milionů korun spustila?
Exekuční kancelář Marcela Smékala nic nevysvětluje. „Jsme vázáni povinností mlčenlivosti,“ říká stroze exekutorský koncipient Robert Kufa.
Mluvčí exekutorské komory Petra Báčová však ubezpečuje: „Chyba nenastala u exekutora. Ke špatné identifikaci dlužníka došlo u advokáta věřitele a u soudu.“
Mluvčí Okresního soudu Prahazápad Pavel Tůma ovšem také vinu odmítá. „K rozporu v údajích došlo už na straně žalobce,“ říká. A do třetice odpovědnost odmítá i advokát Roman Majer. „Žaloba byla mou advokátní kanceláří podána na základě plné moci udělené mým klientem (věřitelem), v souladu s jeho pokyny, v souladu s jím předanými informacemi,“ uvedl. Černý Petr tedy zůstal na Vodafonu.
„Ano, musím říct, že jsme se zřejmě stali obětí podvodu. Vznikl během telefonického prodeje služeb. Dluh je už sedm let starý, je dnes těžké to přesně zjistit,“ říká mluvčí Vodafonu Alžběta Houzarová. Jednou z možností, jak k záměně jmen došlo, je, že při zaslání mobilního telefonu poštou objednavatel uvedl nesprávné údaje. A nezaplatil. Takže dluh byl připsán někomu jinému. „Dnes už by se to stát nemohlo, máme jiný systém,“ říká Houzarová.
Uklidní to pana Breníka a jeho sestru?

Báječný konec s Vodafonem
Jenže nejde jen o zpackanou exekuci. Breníkovi se pozastavovali i nad tím, o jakou částku na samém počátku vlastně šlo. Pouhých šest tisíc! K té záhadně přibyly náklady právního zastoupení ve výši skoro dvojnásobku (11 a půl tisíce) a další náklady právního zastoupení v exekučním řízení ve výši šesti tisíc. A náklady na exekuci: osm tisíc.
„Jedenáct tisíc advokátovi za co?“ pozastavuje se Breníková. „Budou nám za čas, který jsme museli běhat po úřadech, platit podle stejného sazebníku?“ ptá se ironicky. Ale jsou tu i další otázky: Co by se stalo, kdyby Jaroslav Breník byl na několikatýdenní dovolené?
„Raději na to nemyslím,“ říká jeho sestra.
Příběh Breníkových má konec víceméně šťastný. Exekuce byla zastavena a tento týden zmizela informace o blokovaném majetku z katastru. Breníkovi mohou se svým majetkem konečně svobodně nakládat.
Tím příběh končí?
„Je nám líto, co se stalo, a tak jsme nabídli panu Breníkovi jako odškodnění telefon,“ říká mluvčí Vodafonu Alžběta Houzarová.

Co se dočtete »Stačí dluh člověka se stejným jménem a vyhlásí na vás exekuci »Slétnou se firmy, které vám chtějí s „dluhem“ pomoci »Nemůžete disponovat svým majetkem
Jak se bránit neoprávněné exekuci 1. Může se stát, že si vás exekutor s někým splete? Ano. Pravděpodobnost je malá, asi 1 : 10 000, ale stát se to může. 2. Co v takové situaci dělat? Rozhodující je rychlost. Okamžitě je třeba kontaktovat exekutora a podat návrh na zastavení exekuce. Ten do patnácti dnů musí reagovat. David Šmejkal, ředitel poradny při finanční tísni, doporučuje jako další krok obrátit se na místně příslušný soud. 3. Může exekutor zablokovat majetky v řádu milionů korun, i když jde o pohledávku ve výši tisíců? Může. Podle Šmejkala ještě není v rozporu se zásadou přiměřenosti, když se nemovitosti zablokují a označí se takzvanou „plombou“ na katastrálním úřadu. Což ovšem znamená, že majitel nemůže se svou nemovitostí disponovat. 4. Je možné si na exekutora stěžovat? Ano, je možné se obrátit na exekutorskou komoru, případně na ministerstvo spravedlnosti. 5. Když mi postupem exekutora vznikla škoda, mám právo na náhradu? Za každou vzniklou škodu je možné požadovat náhradu. Ale vymáhání může být složité. Není vyloučeno, že se různí účastníci řízení budou vymlouvat jeden na druhého. 6. Existuje místo, kde mi nezávisle poradí? Rady pro podobné případy poskytuje Poradna při finanční tísni, linka: 800 722 722, http://www.financnitisen.cz
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi