Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Slovo má obhajoba

22.2.2013, Lidové noviny, str. 10, Martin Weiss

Ministr Blažek se omluvil za otřesný justiční omyl
Nestává se často, aby se ministr spravedlnosti někomu osobně omluvil za justiční omyl, dokonce se to snad stalo poprvé, ale případ Jana Šafránka je opravdu děsivý. Za to, co prožil – rok ve vězení a, což je snad ještě horší, dvacet let života s cejchem devianta – je svým způsobem každé odškodnění a každá omluva málo.
A ještě něco stojí za povšimnutí. Advokátem, který tohoto nade vši pochybnost zaslouženého očištění dosáhl, je Petr Kočí. V novinách už se o něm jednou psalo – to když obhajoval příznivkyni Dělnické strany a zaútočil na nestrannost soudního znalce argumentem, že je Žid. Vysloužil si za to pobouření a kárné řízení v Advokátní komoře, které ještě probíhá.
Právní stát se od totalitního liší mimo jiné tím, že nikdo – ani ten, kdo se zřejmě dopustil něčeho hrozného nebo kdo sám právním státem pohrdá – nemůže být potrestán bez soudu. A u toho soudu má právo na obhájce, který smí usilovat o to, aby se jeho klient trestu vyhnul, a to všemi povolenými prostředky. Ať už bude Kočího „antisemitská“ námitka zhodnocena jakkoli, i ty povolené prostředky mohou být nechutné a pobuřující. Má to svůj smysl.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi