Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáti si stěžují na prohlídky u soudů, jsou prý ponižující

20.2.2013, Zpravodajství ČTK

Praha 20. února (ČTK) - Advokáti si stěžují na osobní prohlídky, kterým je při jejich příchodu k soudu podrobuje justiční stráž. Poukazují na to, že nemají rovné podmínky se státními zástupci a že prohlídky bývají ponižující. O problematice chtějí jednat s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), vyplývá z posledního zápisu schůze představenstva České advokátní komory (ČAK).

"Představenstvo projednalo obsah stížností, které se týkaly ponižujících osobních prohlídek advokátů při vstupech do soudních budov, tento postup považuje za naprosto nepřijatelný a ukládá předsedovi, aby tuto problematiku projednal s ministrem spravedlnosti," stojí v zápisu schůze.

Mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková dnes na dotaz ČTK odpověděla, že podobné výtky se v posledních letech ozývají z řad advokátů stále častěji. Podle některých stížností nutí justiční stráž advokáty například k zouvání bot či vyvlékání pásku z kalhot. Státní zástupci prý naopak často procházejí zcela bez prohlídek a leckdy i bez kontroly osobních dokladů. Podle advokátů tento rozdílný přístup neprospívá zásadě rovnosti stran před soudem.

Ministerstvo spravedlnosti zatím reagovalo pouze v obecném duchu. Ředitel tiskového odboru Robert Schuster dnes ČTK napsal, že postup příslušníků justiční stráže při provádění kontroly osob vstupujících do budovy soudu upravuje interní pokyn generálního ředitele Vězeňské služby. "V tomto interním předpise je rovněž uvedeno, že předseda soudu může vydat pokyn, kterým stanoví jiný postup, jímž se musí příslušník justiční stráže řídit," doplnil.

ČAK delší dobu usiluje o to, aby povinnost osobní prohlídky nahradily u advokátů identifikační průkazy. Náklady na pořízení čteček a počítačového programu, který by justiční stráži umožnil ověřit identitu advokáta v databázi ČAK, chce komora hradit z vlastních zdrojů.

Předseda advokátní komory Martin Vychopeň v Bulletinu advokacie z léta 2012 uvedl, že někdejší ministr spravedlnosti - tedy Jiří Pospíšil (ODS) - původně komoře tuto změnu přislíbil. "Následně u soudů v Praze, Hradci Králové a v Benešově proběhl zkušební provoz celého systému, který dopadl úspěšně," napsal. Ministerstvo prý ale poté vypracovalo analýzu, podle které advokáti pro soudy představují bezpečnostní riziko, a předsedům soudů proto doporučilo, aby na osobních prohlídkách advokátů i nadále trvali.

ČAK v současné době eviduje celkem 10.974 advokátů a 3697 advokátních koncipientů. Údaje jsou aktualizované k prosinci loňského roku.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi