Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Šachtovci a Láska, advokáti v kauze DPP, čelí kárným žalobám

18.2.2013, tyden.cz, Josef Hympl

Případ údajného vysávání Dopravního podniku hl. města Prahy zatím stále vyšetřuje policie. Oznamovatel nepravostí, advokát Václav Láska, nyní sám čelí kárné žalobě. Stejně ale dopadla i právnická kancelář Šachta and partners (nyní MS Legal), která měla machinace zastřešovat či krýt.

Případ údajného vysávání Dopravního podniku hl. města Prahy zatím stále vyšetřuje policie. Oznamovatel nepravostí, advokát Václav Láska, nyní sám čelí kárné žalobě. Stejně ale dopadla i právnická kancelář Šachta and partners (nyní MS Legal), která měla machinace zastřešovat či krýt.

Advokát Václav Láska, který hospodaření firmy prověřoval z popudu vedení pražského magistrátu a podával v této věci trestní oznámení, rozpoutal bouři. Primátor Bohuslav Svoboda na základě jeho zprávy hovořil o tom, že dopravní podnik mohl přijít až o půl miliardy korun.

Kvůli Láskově "auditu" a jeho následným krokům (orgány dopravního podniku pověřily advokáta podáním trestních oznámení) se na něj sneslo celkem osm stížností adresovaných advokátní komoře. Pro někoho mohlo jít o pouhé kopání zraněného koně a zastírací manévry pijavic přisátých na veřejné rozpočty.

Nyní ovšem jednu ze stížností advokátní komora "vyhodnotila jako důvodnou", takže Václav Láska čelí kárné žalobě. Stejně ovšem dopadla i právní kancelář MSB Legal, která na Lásku nejvíce útočí. Podle Lásky se právě MSB Legal v kauze dopravního podniku silně angažovala. Kancelář dokonce čelí podezření ze střetu zájmů. V krajním případě hrozí oběma stranám vyloučení z advokátní komory, což jim znemožní vykonávat praxi.

"Jedno z podání na pana magistra Lásku bylo shledáno jako důvodné a byla podána kárná žaloba. Komise ji ale zatím neprojednala. Na kancelář Šachta and partners, respektive MSB Legal byla taktéž podána kárným žalobcem jedna kárná žaloba. Všechny ostatní stížnosti byly radou buď odloženy, nebo jsou dosud v šetření," sdělil on-line deníku TÝDEN.CZ tajemník advokátní komory Ladislav Krym.

Společníci MSB Legal David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková se do boje proti Václavu Láskovi vrhli poté, co byla zveřejněna zpráva o problematických obchodních transakcích v pražském dopravním podniku. V jejich hledáčku se neocitl pouze Láska, ale i bývalý šéf rozvědky Karel Randák, jenž spolu s Nadačním fondem proti korupci upozornil, že sedmnáct haléřů z každé elektronické jízdenky díky podivně nastavěným smlouvám končí u skrytých příjemců v daňových rájích. Konečným příjemcem provize byl podle Randáka kontroverzní šíbr a šedá eminence pražských politicko-obchodních dohod Ivo Rittig.

MSB Legal neváhali investovat čas a peníze do vytvoření internetového portálu Vaše svoboda.cz, který se dlouhodobě zaměřuje na diskreditaci Randáka, Lásky, ale i lidí z nevládní organizace Transparency international.

Ikona Bradáčová
V lítém boji o veřejné mínění a ovlivnění vyšetřování případu zlodějin v dopravním podniku se sahá i k trochu netradičním krokům. Na sklonku ledna si například na Vrchním státním zastupitelství obsáhlým dopisem stěžoval i Peter Kmeť, jeden z aktérů případu. Představitel společnosti Bitmedia, která za problematických podmínek v metru provozovala projekční plochy, se ohrazuje a mluví o "křivém obvinění".

Muž, kterého se časopis TÝDEN několikrát marně snažil kontaktovat, se na sedmnácti stránkách rozepisuje i o tom, že "pochyby vzbuzuje osoba dozorujícího státního zástupce případu Adama Borguly". Veskrze právnický materiál se na Bradáčovou obrací jako na "osobu, která vzbudila naděje na spravedlivý proces v trestních řízeních..."

Poněkud úsměvně s tím kontrastuje fakt, že právě nová vrchní státní zástupkyně Bradáčová poslala na razii do dopravního podniku detektivy protikorupční policie, aby nehrozila ztráta důkazů.

Zahlcen papíry
Podání na svou osobu už četl i advokát Václav Láska. "Tento materiál jsem četl. Poslali mi ho z advokátní komory. Je to standard, podobně jako v dalších osmi stížnostech na mou osobu. Ve hře je taktika zahltit mě, abych neměl čas na nic jiného," tvrdí advokát.

A jak se k oznámení o možném křivém obvinění a především ke kritice dozorujícího žalobce staví vrchní státní zastupitelství? Adam Bašný, zástupce Lenky Bradáčové, která je služebně v zahraničí, existenci materiálu potvrdil. "Bylo to k nám podáno 23. ledna. Samozřejmě se všemi námitkami budeme zabývat a musíme se s nimi nějak vyrovnat. Na druhou stranu u takto závažných a velkých případů je množství takových podání normální," sdělil Bašný.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi