Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Většina klientů je s naší prací spokojená

18.2.2013, Mladá fronta DNES, str. 5, Jaroslav Kramer

Podle předsedy České advokátní komory Martina Vychopeně advokáti velmi negativně vnímají stále silnější pokusy o zásahy do povinnosti mlčenlivosti.

Tři roky vede Martin Vychopeň Českou advokátní komoru, která v současné době sdružuje 9 961 advokátů. Podle něj je většina lidí, kteří služby advokátů potřebují, s jejich prací spokojená. Upozorňuje však, že při výběru by klienti měli být opatrní. „Dával bych si pozor na rychlé přehnaně optimistické úsudky a podezřele nízkou cenu právní služby,“ radí předseda České advokátní komory Martin Vychopeň.

* Nyní jste šestým mužem v čele největší právnické stavovské organizace. Jak podle vás vnímá česká společnost stav, který od roku 2009 vedete?
Vnímání advokacie jako celku se nepochybně bude lišit od vnímání jednotlivců v konkrétních případech. Dnešní média se téměř výlučně soustřeďují na aféry, z čehož by se dalo soudit, že společnost vnímá advokáty jen negativně. Nemyslím si, že to je správný úhel pohledu, byť jsem si vědom, že stačí několik excesů ke špatnému renomé celého stavu. Práce většiny advokátů je práce s lidmi v konfliktu či ve sporu, a to s sebou samozřejmě často nese odsuzující úsudky, zejména neúspěšných protistran. Na druhé straně – možno říci naštěstí – je ale naprostá většina našich klientů s naší prací spokojena a práci advokátů považují za nezbytnou a přínosnou. Odhaduje se, že jen v civilních věcech ročně zastupují advokáti před soudy přibližně v pěti stech tisících případech, a to zcela opomíjím trestní obhajoby a smluvní agendu. To jasně ukazuje na to, že v naprosté většině případů jsou lidé s prací advokátů spokojeni.

* Která advokátní témata jsou podle vás ve vztahu k laické veřejnosti stěžejní?
Laik vnímá práci advokátů jako servis či službu. Pro ni tedy vždy budou stěžejními tématy rychlost, cena a kvalita. Klienta málokdy zajímá, že právní řád je složitý, že novelizace předpisů jsou na denním pořádku a právní úsudek je velmi komplikovaný. Klient chce řešit svůj případ, svůj problém. V rychlosti vyřizování věcí se v poslední době udělalo mnohé. Málo se ví, že se velmi zkrátila délka projednávání soudních sporů. Cena právních služeb je společností vnímána jako velice citlivá záležitost. Vždy se bude lišit představa advokáta samotného, který vykonává svoji práci s plnou osobní odpovědností a rizikem, se stále se zvyšujícími náklady, nutností přiměřeného pojištění odpovědnosti, požadavkem na neustálé vzdělávání, studium předpisů a podobně, a představa protistrany, která má jeho odměnu zaplatit v případě svého neúspěchu ve sporu.

* A jaká témata dnes zajímají advokáty?
Advokáti velmi negativně vnímají zejména stále silnější pokusy o zásahy do povinnosti mlčenlivosti. Na rozdíl od obecně vnímaného názoru není povinnost mlčenlivosti na ochranu advokáta, ale na ochranu jeho klienta! Lidé velmi podceňují zásahy do svého soukromí a prolamování povinnosti mlčenlivosti je jedním z nich.

* S čím se advokacie v současné době nejvíc potýká?
V poslední době také advokáti vnímají jako problém vstup do soudních budov. Advokacie vybudovala a odzkoušela systém kontroly totožnosti advokátů při vstupu do soudních budov prostřednictvím nových identifikačních karet. Bohužel nám zatím tento systém jen leží v šuplíku, ministerstvo již několik let nad jeho zavedením váhá. Výsledkem je nyní to, že se množí případy ponižujících kontrol advokátů při vstupu do soudních budov, takže si třeba zouváme boty nebo sundáváme pásky od kalhot, aniž je stejný postup uplatňován vůči ostatním – zaměstnancům soudů, státním zástupcům a dalším. Jedna z analýz ministerstva spravedlnosti dokonce označila advokáty za bezpečnostní riziko… k tomu snad není co dodat.

* Pokud není člověk s prací advokáta spokojený, na koho se má obrátit?
Nad kvalitou poskytování právních služeb bdí Česká advokátní komora prostřednictvím velmi moderního kontrolního a kárného systému, který se neustále snažíme zdokonalovat. Jako snad jediná advokacie v Evropě například vydáváme sborník kárných rozhodnutí, který je v mnoha případech velmi efektivním preventivním nástrojem.

* Advokátů je téměř deset tisíc. To je bezesporu vysoké číslo. Je tento počet pro občany spíše výhodou, nebo nevýhodou?
Jednoznačně výhodou. Právní pomoc, placená i bezplatná, je bezproblémově, a to i cenově, dostupná po celé republice a počet advokátů umožňuje specializaci i ve velmi úzkých právních oborech.

* Čím se budete v následujících letech hlavně zabývat?
Nepochybně budeme muset upravit stávající vzdělávací systém pro koncipienty a v souvislosti se změnami v civilně právní oblasti přizpůsobit režim advokátních zkoušek. Letošní rok je pro advokacii rokem sněmovním, koná se šestý sněm advokacie, který volí orgány advokacie na další čtyři roky a rozhoduje zásadní otázky. Jeho příprava je náročná záležitost. Jinak sama advokacie má vlastně svá stálá stěžejní témata – udržování nezávislosti, svobody, povinnosti mlčenlivosti a odpovědnosti. Obhajoba a prosazování těchto atributů je a bude pro advokacii vždy stěžejní téma.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi