Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

K advokátovi dřív, než bude pozdě

18.2.2013, Mladá fronta DNES, str. 4, Jaroslav Kramer

Vyznat se ve stále komplikovanější spleti zákonů je pro laika nemožné. Je proto lepší poradit se s advokátem včas.
Právem jsme obklopeni takřka neustále. Každým nákupem v obchodě, podpisem listiny nebo jen obdarováním jiného děláme právní úkony. Naše právně závazné jednání si neuvědomujeme až do chvíle, kdy se něco pokazí. V těchto případech hledáme advokáta, který má v popisu práce poskytování právních služeb.
Zastupování v řízení před soudy či správními úřady, obhajoba v trestních věcech, poskytování právních rad, sepisování listin nebo zpracovávání právních rozborů. Šíře záběru svobodné advokátní profese je široká. „Většina lidí si právo spojuje nejvíce se soudními spory a uvažují o pomoci advokáta jen v souvislosti s nimi. Moderní advokacie však poskytuje mnohem širší spektrum právního poradenství,“ říká Robert Němec, partner advokátní kanceláře PRK Partners. Advokáti tak například pravidelně radí klientům v právních otázkách souvisících se zahájením nebo rozvojem podnikání či koupí nebo prodeji nemovitostí. „V těchto situacích lidé často investují podstatnou část svých úspor nebo na sebe berou závazky na mnoho let. Přitom vzniká řada komplikovaných právních otázek, jejichž řešení by lidé v žádném případě neměli podceňovat a měli by se poradit s odborníkem,“ vysvětluje a upozorňuje, že se advokáti stejně jako lékaři, pravidelně setkávají s tím, že k nim lidé přicházejí buď zbytečně, nebo naopak pozdě.
Prevence je tedy často nevyhnutelná. „Celá řada klientů, zejména podnikatelů, provádí pravidelnou takzvanou preventivní prověrku svých právních záležitostí, aby případným problémům předešli nebo je včas odhalili,“ uzavírá Robert Němec.

Dejte na doporučení
Volba advokáta je svobodné rozhodnutí každého člověka. „Musí svému advokátovi v prvé řadě důvěřovat. Správný advokát při přebírání zastoupení pečlivě s klientem probere jeho právní situaci či problém, navrhne možná řešení a poučí klienta o své odměně. Dával bych si pozor na rychlé, přehnaně optimistické úsudky a podezřele nízkou cenu právní služby,“ říká předseda České advokátní komory Martin Vychopeň s tím, že by rozhodně dal na doporučení jiných spokojených klientů, na jejich osobní zkušenost s konkrétním advokátem.

Zájmy klienta mají přednost
Advokacie je tradičně i ze zákona svobodnou a nezávislou profesí. Přesto podléhá řadě přísných pravidel, na jejichž dodržování dohlíží Česká advokátní komora. Pravidla slouží hlavně k ochraně klientů a mezi nejdůležitější patří například zachování mlčenlivosti o všech skutečnostech, o kterých se advokát v souvislosti s poskytováním právních služeb dozvěděl, a zamezení konfliktu zájmů, který by jejich práva či oprávněné zájmy mohl jakýmkoliv způsobem ohrozit. Advokáti mají také povinně uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu. Oprávněné zájmy klienta mají přednost před vlastními zájmy advokáta i před jeho ohledem na jiné advokáty. Jinými slovy advokát za svého klienta „kope“ na sto procent, i když osobně nesouhlasí s jeho jednáním.
Existují také ustanovení, která chrání samotné advokáty, může například v případě jakékoliv překážky ve výkonu advokacie určit jiného kolegu svým zástupcem. Ve stanovených případech také může odmítnout poskytnutí právních služeb (typicky při konfliktu zájmů, kdy v samé věci nebo ve věci souvisící už poskytl právní služby jinému klientovi, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy toho, kdo o poskytnutí právních služeb žádá). Úplné informace o povinnostech lze nalézt na stránkách http://www.cak.cz.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi