Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Názor právníka Umění se dohodnout: hudba budoucnosti?

18.2.2013, Mladá fronta DNES, str. 4, JUDr. Vladimír Papež

„Nikdy se nezastupuj sám a nikdy nezastupuj příbuzné,“ říkali mi vždy moji starší kolegové advokáti. V řadě situací se totiž mísí rozum s citovým vztahem k věci. Tento stav neumožňuje člověku být nad věcí, tedy posuzovat problém střízlivě a racionálně. Jediným řešením je obrátit se na někoho nezávislého, který je odborníkem pro řešení nastalé situace. Ten mi pomůže opustit pomyslné zákopy vybudované mým citovým vztahem k problému, ale i mi umožní najít řešení.
A to je podstatou mediace, která není ničím jiným než uměním se dohodnout. Ve své dlouholeté praxi jsem byl častokrát nucen hledat řešení, které je výhodné nejen pro mého klienta, ale i pro protistranu. Tyto zkušenosti má zcela jistě většina z mých kolegů. Proto nepochybíte, když si za svého mediátora vyberete toho, kdo zároveň působí i jako advokát. Ten však nebude svou činnost vykonávat jako váš zástupce, nýbrž jako nezávislý prostředník při řešení vašeho konfliktu. Mediátor se pokusí o vyřešení sporu mezi stranami za použití mediačních metod, pochopitelně pokud o to budou strany stát. Mediátor je vázán povinností mlčenlivosti, které může být zbaven jen v zákonem stanovených a velmi omezených případech.
Zřejmě nejžádanější bude účast mediátorů při řešení rodinných sporů, výchovy a výživy nezletilých dětí, vypořádání majetku manželů nebo v sousedských sporech, ale není vyloučena mediace ani při řešení jiných majetkových vztahů, v obchodních věcech nebo v pracovněprávních sporech. Zákon rozlišuje běžnou mediaci a rodinnou. Upravuje také mediaci povinnou a mediaci dobrovolnou. Tam, kde budou splněny zákonné podmínky, může soud v průběhu civilního řízení účastníkům uložit, aby se obrátili na mediátora, a za tím účelem může své řízení na dobu tří měsíců přerušit. Česko převzalo směrnici EU o mediaci zákonem číslo 202/2012 Sb. o mediaci, který nabyl účinnosti dne 1. září 2012.
Pozn. redakce: Více najdete na http://www.cak.cz, http://www.urmrcr.cz nebo http://www.amcr.cz. Orientační cena za hodinumediace je podle Unie pro rozhodčí a mediační řízení 2 400 Kč.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi