Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pomoc advokáta se k potřebným dostane i zadarmo

18.2.2013, Mladá fronta DNES, str. 5, Jaroslav Kramer

I když to na první pohled není vidět, čím dál větší část advokátů se věnuje ve svém volném čase Pro bono aktivitám – tedy poskytování právních služeb zdarma. Řada neziskových organizací by se dnes bez jejich pomoci již neobešla. A stovky lidí v nouzi se díky jejich radě neocitly v existenční krizi.
Pokud si člověk není jistý, zda a kdy by měl vyhledat pomoc advokáta, může využít veřejně prospěšné činnosti České advokátní komory, která organizuje bezplatné právní porady advokátů.

Poradí, jak dál postupovat
Účelem těchto porad není vyřešení konkrétního právního případu, ale poskytnutí základních informací tak, aby člověk získal přehled o možnostech dalšího postupu.
Česká advokátní komora iniciativu svých členů na poli PRO BONO vítá, a dokonce každoročně oceňuje v rámci celojustiční soutěže Právník roku. „Pro bono je synonymum pro dobrovolnictví bez ohledu na formu úsluhy, kterou v konkrétním případě u konkrétní osoby nabývá,“ říká letošní vítěz této kategorie Jaroslav Baier, advokátní koncipient z advokátní kanceláře Allen & Overy.
Dlouhodobě spolupracuje s několika neziskovými organizacemi. „Pro mě osobně je největším úspěchem pocit, podotýkám, že výsostně subjektivní, že mnou odvedená práce je prospěšná pro organizace, které poskytují mnohdy nepostradatelné služby této společnosti. Ať už je to Iskérka, která systematicky pracuje s lidmi v psychické krizi, Pro bono aliance, která se zasazuje za vyšší dostupnost právních služeb, nebo dobrovolníci, kteří pořizují záznamy ze zastupitelstva města a pak je zpřístupňují veřejnosti.“ Podle Baiera se činnosti Pro bono věnuje i většina jeho kolegů, a to včetně spolupracovníků „neprávníků“. Jsou dvě možnosti, jak Česká advokátní komora pomáhá lidem bez prostředků. Podle § 18 odst. 2 zákona o advokacii může určit advokáta k poskytnutí právní služby za sníženou odměnu či zcela bezplatně.
Druhou možností je výkon veřejně prospěšné činnosti organizováním bezplatných právních porad v jednotlivých regionech. Bezplatné právní poradenství organizované Českou advokátní komorou je poskytováno například v Praze, Brně, Benešově, Českých Budějovicích, Plzni, Klatovech, Ostravě nebo Olomouci. Další informace a adresy, kde Česká advokátní komora poskytuje bezplatné právní poradenství, a také podmínky jsou uvedeny na stránkách http://www.cak.cz v sekci veřejnost.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi