Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Těžko dnes zahodit mobil

9.2.2013, Lidové noviny, str. 14, Tomáš Němeček

ROZHOVOR S Janem Cibulkou o datech telefonních operátorů, soukromí na Facebooku a tom, co si o vás myslí Google

V únoru 2011 zveřejnil německý politik ze strany Zelených Malte Spitz data, jež o něm shromáždil operátor T-Mobile: „Půl roku mého života v 35 000 záznamech.“ Nyní ho napodobil český student Jan Cibulka.

* LN Co přesně jste vymohl po svém telefonním operátorovi? Tytéž záznamy, jaké si může vyžádat policie nebo tajné služby?
Ano. Je to takzvaný výpis lokalizačních a provozních údajů, od října do ledna. Na jaká čísla jsem volal, kdo volal mně, kam jsem posílal SMS, kdy jsem byl přes mobil připojený k internetu... Protože jste v tu chvíli připojen k nejbližšímu vysílači svého operátora, lze z toho vyčíst, kde jsem se pohyboval.

* LN Německý politik Malte Spitz z toho udělal velkou kauzu, sledovanou v celé Evropě. Co váš záznam? Překvapil vás něčím?
Já žiju spíš nudný život, tak ani ne. Z výpisu se dá třeba zjistit, kde asi bydlím. U čísla, na které volám nejvíc, si zase můžete dovodit, že je to možná moje přítelkyně. Nevěděl jsem, že mám u bytu dva vysílače - když se trochu přesunu, jsem připojený na jiný. Kdo by ten záznam četl, může díky tomu odhadnout polohu bytu přesněji.

* LN Když jste tento týden mapu záznamů, jež má o nás každý operátor, zveřejnil v Hospodářských novinách, na webu se z toho stal nejčtenější článek. Mezi reakcemi se ozývalo, že tohle je novodobá StB a Velký bratr.
Ale právě že není! Vtip tajné policie je v tom, že nevíte, co o vás schraňuje. Pokud je shromažďování dat průhledné a můžete si je kdykoli vyžádat, tak to přece žádné estébácké praktiky nejsou.

* LN Chcete otevřít diskusi o tom, jaká data a jak dlouho se uchovávají. Co si myslíte vy? Máte pocit, že se pravidla mají změnit?
Klidně nemusejí. Jen by tu mělo být většinové vědomí, že se taková data uchovávají. Zavedlo se to u nás na základě evropské směrnice z roku 2005, odborníci o tom tehdy samozřejmě psali, jenže kolik lidí jejich články četlo? Když jsem do toho začal šťourat, překvapilo mě, jak se operátoři snaží o uchovávání dat moc nemluvit. Do jisté míry to chápu - nikdo by nebyl nadšený, že na něj ukazují prstem a volají „nová StB“. Přitom operátoři z toho sbírání dat nic nemají, k marketingovým účelům to využít nemohou. Jen to musejí dělat, protože jim to stát nařídil. Dnes je to plynulá trasa

* LN Spitz svou mapu záznamů zveřejnil před dvěma lety. Proč jste vlastně s tématem přišel až teď?
Já jsem se k těm záznamům snažil dostat už v roce 2011. Jenže tehdy v březnu zrovna Ústavní soud zrušil příslušnou část zákona o elektronických komunikacích s tím, že je příliš vágní a zneužitelná. Takže můj operátor odepsal: Dobrý den, nález Ústavního soudu jsme ihned respektovali a data smazali. Od října 2012 platí nová úprava. Počkal jsem tedy měsíc a zažádal znovu.

* LN Jak dlouho jste se s operátorem dohadoval?
Dva nebo třiměsíce. Každé právní oddělení ve velké firmě je od toho, aby říkalo „ne“, takže odpověď byla zamítavá... Ne, vážně: já v tom nevidímžádné jejich postranní úmysly - prostě měli obavy, aby neporušili zákon. Souběžně jsem se proto obrátil na Úřad pro ochranu osobních údajů.

* LN To jste dělal sám, nebo vám pomáhal nějaký právník?
Nejdřív sám. Když mě Úřad pro ochranu osobních údajů také nejprve odmítl, chtěl jsem to v tu chvíli zabalit a zkusit nějak jinak. Ale právník Honza Vobořil ze sdružení Iuridicum Remedium, který se tomu věnuje, mi pomohl s odvoláním. Pak úřad nařídil data vydat.

* LN Nepřekvapilo vás vlastně, že těch dat je tolik?
Když se směrnice v roce 2005 přijímala, internet v mobilu ještě nebyl moc rozšířený. Tehdy se ve výpisech objevilo volání a SMS, váš pohyb se ukazoval v nespojitých bodech. Teď, když máte moderní plochý telefon, přes který si prohlížíte internet nebo čtete e-maily, připojení jsou častá - záznamy ukazují víceméně plynulou trasu.

* LN Kdyby vás chtěl někdo napodobit, co přesně musí udělat?
Prostě poslat doporučený dopis operátorovi a požádat o výpis provozních a lokalizačních údajů. Teď už by to mělo být jednoduché, když k tomu existuje stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů.

* LNVHN jste říkal, že vám účtovali 280 korun. Zdá se vám to moc?
To je stejná částka, jakou účtují policii, když žádá o výpis provozu. Takže mi to přijde přiměřené.

* LN Za jak dlouhé období to bylo?
Ze zákona se záznamy skladují šest měsíců, pak je operátor začne od konce mazat. Dostal jsem data od října, kdy zákon začal platit, až do ledna.

* LN Když se provalil případ policisty, který si opatřoval výpisy z mobilů vlivných lidí, včetně předsedy Ústavního soudu, Eliška Wagnerová navrhla ostatním ústavním soudcům, ať své operátory požádají o sdělení uchovávaných dat. Ale soudci nechtěli -soudní spor se jim zdál nepatřičný. To je vtipné, že to nakonec udělal student - a bez soudu.
Já jsem ze začátku ani neměl žádný zvláštní plán. Chtěl jsem o tom napsat na svůj blog, kde se zabývám datovou žurnalistikou. Amyslel jsem, že bude stačit se odvolat na případ Malteho Spitze-můj mobilní operátor patří do stejné skupiny jako jeho, je to sesterská firma. Až teprve když mi to odmítli, tak jsem se zabejčil. Google mě trefil velmi přesně

* LN Řekl jste před chvílí, že kdybyste neuspěl právní cestou, zkusil byste to „nějak jinak“. Jak?
Použil bych aplikaci ve svém telefonu, která by nabírala a ukládala data o provozu v tom rozsahu, v jakém to stanovuje zákon a prováděcí vyhlášky.

* LN To by bylo tak jednoduché?
Proč ne? Pokud máte iPhone nebo mobil s operačním systémem Android, je to snadné. Víte, lidé píšou o „nové StB“, a přitom v iPhonu mají facebookovou aplikaci, která tomu, s kým si píšete, ukazuje pod každou zprávou, kde se zrovna nacházíte: třeba v Praze na Proseku. A nikdo s tím zjevně žádný zásadní problém nemá.

* LN Nenutí vás ta zkušenost častěji si vypínat mobil?
Těžko dnes zahodit mobilní telefon. Pro klid v duši si můžete pořídit předplacenou telefonní kartu, která není přímo spojená s vaším jménem. Ale je to spíš iluze: když vás policie začne vyšetřovat, kartu si s vaším jménem snadno spojí.

* LN Vedle Spitze je známý i vídeňský student Max Schrems, který založil sdružení „Evropa proti Facebooku“. Jste na Facebooku?
Jsem. Před nějakou dobou jsem pracoval v agentuře, která se přímo zabývala výrobou reklamy na Facebooku. A upřímně můžu říct, že data, která o vás uchovává mobilní operátor a k nimž se může dostat policie a tajné služby, jsou jen zlomek proti tomu, co o sobě většina lidí dobrovolně říká Facebooku.

* LN Není divné to marketingově využívat?
Tím, že se člověk přidává do skupin na Facebooku, dává najevo své preference. Takže mu nabízíte obsah, který by ho mohl zajímat, ne ten, který ho nezajímá. Ale to dělal marketing vždy, není to nic nového.

* LN Nevadí vám, že profil na Facebooku se nedá snadno zrušit a že ochrana dat je tam nejasná?
Facebook se patrně kvůli vyznění některých svých uživatelských podmínek dostane dřív či později do křížku s Evropskou unií, která na ochranu soukromí dost přísně dbá - a podle mě správně. Myslím, že se to vyřídí na této úrovni.

* LN Přemýšlíte nad tím, co o vás ví Google?
Google má na to hezkou aplikaci. Pokud u něj máte vytvořený účet, můžete si ve svém profilu vyjet informace o tom, co si Google myslí, že jste zač. Zkoušel jsem to a trefili mě velmi přesně. Odhadli moje zájmy -z toho, že často hledám fotografické vybavení - a u věku se spletli jen o dva roky.

* LN Zneklidňuje vás to?
Ne. Mám zásadu, že na internetu sděluji jen věci, u nichž jsem smířený, že se stávají prakticky veřejné. Deset kilometrů k bankomatu

* LN Na vašem blogu Datastory.cz by jedno téma mohlo zajímat i Ústavní soud, který má z podnětu skupiny senátorů posuzovat pravidla pro sKartu - kartu pro výběry sociálních dávek z bankomatů. Co jste zjistil?
Sledoval jsem, jak daleko jsou od jednotlivých obcí bankomaty České spořitelny. Právě v nich měli uživatelé karet právo na jeden výběr měsíčně zdarma, jinak měli platit podle sazebníku. Ukázalo se, že máme okolo 250 obcí, kde by to uživatelé karty měli k bankomatu -vzdušnou čarou! - více než deset kilometrů. Vmalých obcích přitom obchody často nemají karetní terminály.

* LN Viděl jsem, že také děláte mapy kriminality - v Praze zpracováváte data až na úrovni jednotlivých služeben. Které oblasti vám vyšly jako bezpečné a které jako nebezpečné?
Ta mapa je ještě nepřesná a zatížená řadou chyb, v budoucnu ji chci přepočítávat. Zjevné jsou klidnější oblasti, jako Dejvice, a problémové, jako centrum nebo okolí Smíchovského nádraží. Nějaká vyložená ohniska zločinnosti jsem ale z dat neobjevil.

* LN Posledním projektem je zpracování dat ze státních maturit. Co chcete zjistit?
Dostal jsem stejná data, jaká jste měli u vás v Lidovkách. Dělal jsem srovnání krajů co do počtu „kvalitních“ a „nekvalitních“ škol - podle výsledků zkoušek z matematiky v základní úrovni. Jednoduše řečeno: pokud bydlíte třeba v Libereckém kraji, nemáte zhoršený přístup ke kvalitní výuce matiky? S interpretací je to ale těžké. Nejsem expert na školství, jistě bych podcenil nějaký faktor. Maturity byly podle všeho každý rok jinak náročné, navíc měly dvě verze obtížnosti. Kromě zkoušky z českého jazyka (která se mi nezdá vypovídající - podle mě je to spíš biflování jmen autorů, ale je to pouze můj názor) jsou navíc všechny zkoušky volitelné. Škola neovlivní, že u ní maturoval z matiky jen jeden student a dopadl špatně - těžko pak tyto školy nějak srovnávat. Jenže byla těhotná

* LN Vidíte nějakou další oblast, kde by vás zajímala ochrana soukromí a uchovávání dat?
Žádné další otevřené téma nemám. I když... Možná bymě do budoucna zajímaly věrnostní karty některých řetězců.

* LN Co vás na tom zajímá?
Zákon o ochraně osobních údajů říká, že pokud o vás chce soukromý subjekt shromažďovat data, musí to být s vaším souhlasem. musí vás informovat, jaká data shromažďuje, a pokud o to požádáte, musí vám je ukázat. Pokud podle vás neodpovídají skutečnosti, můžete zažádat o opravu. Amůžete také ukončit účast v programu a data nechat smazat.

* LN Jak dlouho je skladují?
To není upraveno. Ale abych to moc nedramatizoval: skladování znamená náklady, takže se musejí rozmýšlet, co se ještě vyplatí.

* LN Je ale otázka, jestli jsou v těch datech podstatné informace -kromě toho, jaké kupujete boty.
Existuje známá historka s americkým Targetem, který personalizuje reklamu na základě vašich předchozích nákupů. Do jedné domácnosti doručili dívce nabídku na těhotenské zboží. Její otec vypěnil a stěžoval si Targetu, že dcera je ještě nezletilá. Když mu pak volal zpátky manažer s omluvou a nabídkou kompenzace, otec mu sklesle odpověděl, že to není třeba - užmezitím zjistil pravdu...
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi