Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Odložíme „revoluci“ v právu, zvažuje vláda

8.2.2013, Hospodářské noviny, str. 4, Kateřina Eliášová, Vojtěch Blažek

Již schválený občanský zákoník může začít platit později než v roce 2014 Pokud bude vládnout ČSSD, hodlá jej - alespoň částečně - změnit

Premiér Petr Nečas ještě loni v listopadu v čele své vlády odmítl návrh komunistů, aby česká „revoluce v právu“, tedy nový občanský zákoník začal platit později než v roce 2014.
Včera už ministr spravedlnosti Pavel Blažek potvrdil, že vláda zvažuje, jestli jeden z nejdůležitějších zákonů, který se dotýká dědění, smluv, pronájmů i odškodňování, neposunout. A to až na rok 2015, tedy do období nové, pravděpodobně levicové vlády.
Proč by to byl průlom: advokáti, soudci i firmy se na změnu v civilním právu už dlouho připravují. A byl to exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který za celou vládu zákoník prosadil ve sněmovně v roce 2011 jako jednu z klíčových norem. Česko bylo poslední zemí v Evropě, která neměla nový moderní zákoník.
Navíc sociální demokraté se zákoníkem nesouhlasí, a pokud vyhrají příští rok volby, chtějí ho změnit. Vláda asi ví, že zákoník není dobrý a že s ním budou v praxi problémy. Takže je chce přehrát na nás,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.
Sociální demokraté chtějí zákoník změnit - podle nich není srozumitelný. Za špatné označují například paragrafy o dědictví, a navíc prý všechny znejistí - rozbourá totiž roky budovanou judikaturu, takže údajně nebude jisté,jestli spor v roce 2014 dopadne stejně jako totožný případ z doby, než začal nový zákoník platit. „Na druhou stranu nemůžeme úplně změnit schválený zákon,na který se už teď lidé a firmy připravují,“ uznal Tejc.
Zástupný důvod, tipují experti Poprvé připustil odklad zákoníku ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro včerejší HN. A to v souvislosti se zmrazením všech změn daní, s nimiž vláda do konce volebního období počítala. A to včetně vzniku takzvaného jednotného inkasního místa, kde se budou platit daně a pojistné.
Právě tyhle změny daňové soustavy mají být podle Kalouska propojené i s občanským zákoníkem. A protože se odkládají, mohl by vstoupit později do praxe i zákoník. Jenže právní a daňoví experti se diví, protože podle nich může být občanský zákoník účinný i bez daňových změn. „Spojitost tam příliš nevidím,“ souhlasí Petr Novotný, partner advokátní kanceláře MT Legal. „Je to spíš jen zástupný důvod,“ myslí si Lukáš Pěsna z poradenské společnosti TPA Horwath. HN se včera snažily zjistit, jaký má tedy vláda pro občanský zákoník skutečně plán. A jestli je nutné kvůli zmrazení centrálního platebního místa odložit i občanský zákoník. Jenže ministr spravedlnosti Blažek na žádosti o rozhovor nereagoval a později rozeslal novinářům jen obecné prohlášení, že nad zbrzděním zákona vláda ve středu debatovala a ještě v tom bude pokračovat. Ministr financí Kalousek zase vzkázal, že nemá na rozhovor čas.
Gól do vlastní brány, říká Pospíšil Úvahy o odložení zákoníku samozřejmě rozzlobily exministra spravedlnosti Pospíšila (ODS), který normu počítá k jednomu z hlavních úspěchů své éry. „Celou dobu mě vláda ujišťuje, že je to jedna z jejích priorit. Tohle by byl gól do vlastní branky a já pro to v žádném případě nebudu hlasovat,“ prohlásil Pospíšil.
Na nový zákoník se přitom připravují skoro všichni. Hlavně banky, které musí podle něj upravovat obchodní podmínky a vzorové smlouvy. Tři tisíce paragrafů se učí už také soudci. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník si ale nemyslí, že by odsunutí zákoníku přineslo velké problémy. „Jsou rozběhnuté vzdělávací akce, ale stejně se soudci nejvíc naučí až při aplikaci zákoníku. Budeme se ho muset naučit tak jako tak. Ať už doroku 2014, nebo později,“ řekl Lichovník. „Odložení přitom nebude znamenat, že budou lidé a firmy lépe na novou úpravu připraveni,“ dodal právník Novotný z MT Legal.
***
VYBRANÉ ZMĚNY V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU

MAJETEK

ZVÍŘE UŽ PŘESTANE BÝT POUHOU VĚCÍ. NAPŘÍKLAD ZACHRÁNĚNÍ ŽIVOTA PSA ZAVŘENÉHO V AUTĚ BUDE MÍT PŘEDNOST PŘED ŠKODOU, KTERÁ NA VOZE VZNIKNE.

SOUD BUDE MOCI PŘIKÁZAT MAJITELI OPLOCENÍ POZEMKU. NAPŘÍKLAD PROTO, ABY ZVÍŘATA NEBĚHALA K SOUSEDOVI.

BUDOVA A POZEMEK UŽ NEBUDOU MOCI MÍT ROZDÍLNÉHO VLASTNÍKA.

POKUD SOUSEDŮV STROM ZASAHUJE NA VÁŠ POZEMEK, MUSÍTE SOUSEDA NA SVOU ZAHRADU PUSTIT, ABY SI OČESAL OVOCE.

ZDRAVÍ

U ZÁKROKŮ, KTERÉ MAJÍ TRVALÉ NÁSLEDKY, BUDE MUSET DÁT PACIENT SOUHLAS PÍSEMNĚ. SOUHLAS A POUČENÍ SE BUDOU VYŽADOVAT I PŘI TETOVÁNÍ NEBO PIERCINGU.

ČLOVĚK SI BUDE MOCI VYMÍNIT, ŽE NEBUDE PO SMRTI PITVÁN, STEJNĚ TAK SI BUDE SMĚT URČIT, JAKÝ CHCE POHŘEB.

LÉKAŘ BUDE MUSET PACIENTOVI PŘED KAŽDÝM ZÁKROKEM VYSVĚTLIT, CO BUDE DĚLAT. A NEMOCNÝ ČLOVĚK ZÁKROK ODSOUHLASÍ, NEBO NIKOLIV.

BYDLENÍ

VÝPOVĚDNÍ LHŮTA Z BYTU BUDE TŘÍMĚSÍČNÍ. POKUD JI MAJITEL ZDŮVODNÍ TÍM, ŽE POTŘEBUJE BYT PRO SEBE ČI PŘÍBUZNÉHO, A PŘESTO BYT ZŮSTANE PRÁZDNÝ, BUDE MUSET VZÍT NÁJEMNÍKA ZPĚT NEBO MU ZAPLATIT ŠKODU.

MAJITEL BUDE MOCI DÁT VÝPOVĚĎ NÁJEMNÍKOVI, KTERÝ SE VŮČI NĚMU DOPUSTÍ TRESTNÉHO ČINU. TEDY NAPŘÍKLAD NAPADNE JEHO, RODINU NEBO SE TŘEBA V DOMĚ DOPUSTÍ KRÁDEŽE.

ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÝ NÁJEMNÍK BUDE MOCI PO MAJITELI CHTÍT, ABY MU BYT PŘESTAVĚL NA BEZBARIÉROVÝ.

SKONČÍ PRAXE, KDY SE VNUK PŘIHLÁSÍ K BABIČCE DO OBECNÍHO BYTU A PO JEJÍ SMRTI NA NĚJ PŘEJDE SMLOUVA. NAPŘÍŠTĚ BUDE MOCI ZŮSTAT V BYTU DVA ROKY, PAK MUSÍ UZAVŘÍT NOVOU SMLOUVU.

RODINA

BUDE MOŽNÉ SNÁZ NĚKOHO VYDĚDIT, POSLEDNÍ VŮLE BUDE MÍT VĚTŠÍ VÁHU NEŽ DNES. DĚDIT SE BUDOU I DLUHY ZEMŘELÉHO - A TO AŽ DO CELKOVÉ HODNOTY DĚDICTVÍ.

OTCOVSTVÍ DÍTĚTE BUDE MOŽNÉ POPŘÍT DO PŮL ROKU POTÉ, CO MUŽ POJME „DŮVODNÉ PODEZŘENÍ“. NEJPOZDĚJI VŠAK DO ŠESTI LET DÍTĚTE.

POKUD VÁM CESTOVNÍ KANCELÁŘ POKAZÍ NEBO ZKRÁTÍ DOVOLENOU, BUDETE MOCI ŽÁDAT NÁHRADU - A TO NOVĚ I ZA „ZTRÁTU RADOSTI Z DOVOLENÉ“.

VRACÍ SE „VÝMINEK“: NEŽ STARÝ ČLOVĚK NECHÁ SVŮJ DŮM NAPSAT NA DĚTI, BUDE SI MOCI POJISTIT, ABY HO V NĚM NECHALY DÁL BYDLET.

KONKRÉTNÍ VĚCI BUDE MOŽNÉ ODKÁZAT KONKRÉTNÍM LIDEM ČI INSTITUCÍM. TŘEBA MUZEU OBRAZ, PENÍZE CHARITĚ A SBÍRKU ZNÁMEK VNUKOVI. TO DNES NENÍ MOŽNÉ.

BYZNYS

AKCIOVÁ SPOLEČNOST UŽ NEBUDE MUSET MÍT DOZORČÍ RADU. ZAVÁDÍ SE PRUŽNĚJŠÍ ZÁPADNÍ MODEL, KDY AKCIOVKU ŘÍDÍ POUZE SPRÁVNÍ RADA.

VE SDRUŽENÍ PODNIKATELŮ BUDE PLATIT: VÁHA HLASŮ BUDE PŘI ROZHODOVÁNÍ ODVISLÁ OD MAJETKU ČLENŮ SDRUŽENÍ.

SOUD BUDE MOCI URČIT VÝŠI POKUTY ZA NEDODRŽENÍ SMLOUVY. NAPŘÍKLAD PENÁLE ZA POZDĚ DOKONČENOU ZAKÁZKU BUDE MOCI OZNAČIT ZA NEMRAVNĚ VYSOKÉ A SNÍŽIT JEJ.

JEDNA ŠPATNĚ SEPSANÁ ČÁST SMLOUVY UŽ NEBUDE ZNAMENAT NEPLATNOST CELÉHO KONTRAKTU.

SMLOUVY

ČLOVĚK, KTERÝ SE ZAVÁZAL POSKYTNOUT DAR, SE BUDE MOCI ZE SLIBU VYVÁZAT, POKUD DOKÁŽE, ŽE TŘEBA PŘIŠEL O MAJETEK A NEMŮŽE DAROVACÍ SMLOUVU NAPLNIT.

KUPUJÍCÍ BUDE MÍT VÍCE PRÁV A MOŽNOSTÍ, JAK SE BRÁNIT, POKUD NEDOSTAL TAK KVALITNÍ ZBOŽÍ NEBO SLUŽBU, ZA KTERÉ ZAPLATIL.

SKRYTÉ VADY NA DOMĚ BUDE MOŽNÉ U STAVEBNÍ FIRMY NAMÍTAT JEŠTĚ PĚT LET PO DOKONČENÍ, PODLE SOUČASNÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU JSOU TO TŘI ROKY.

ZAVÁDÍ SE TAKZVANÁ VÝPROSA - OBDOBA PŮJČKY, JEN NENÍ STANOVENO PEVNÉ DATUM, DOKDY SE MÁ PŮJČENÁ VĚC VRÁTIT.

DÍTĚ DO 15 LET SI BUDE MOCI KOUPIT ZVÍŘE JEN V DOPROVODU RODIČŮ.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi