Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Delegace Telavivské advokátní komory navštívila Českou republiku

Ve dnech 28. až 30. ledna 2013 navštívila Českou republiku početná, šedesátičlenná delegace Telavivské advokátní komory, vedená předsedou Výboru česko-izraelských vztahů Telavivské advokátní komory, panem Avrahamem Weberem, LL.M.
Setkání navázalo na návštěvu české delegace, tvořené předsedou České advokátní komory JUDr. Martinem Vychopněm, nejvyšším státním zástupcem JUDr. Pavlem Zemanem, soudcem Ústavního soudu ČR JUDr. PhDr. Stanislavem Balíkem a místopředsedou ČAK a reprezentantem české advokacie v CCBE JUDr. Antonínem Mokrým v červenci 2012 v Izraeli.
První dva dny strávila delegace v Praze. V pondělí 28. ledna zahájili členové delegace svůj první den v hlavním městě ČR prohlídkou starého Židovského města, v podvečer je přivítal izraelský velvyslanec v Praze pan Yaakov Levy a následovala slavnostní recepce, pořádaná Ministerstvem zahraničních věcí a Česko-izraelskou obchodní komorou.
V úterý 29. ledna dopoledne připravila Česká advokátní komora pro účastníky seminář ve Školicím a vzdělávacím centru v paláci Dunaj.
Po úvodním slově předsedy ČAK JUDr. Martina Vychopně a předsedy Výboru česko-izraelských vztahů Telavivské advokátní komory Avrahama Webra, hovořil bývalý předseda ČAK JUDr. Vladimír Jirousek o osudech židovských advokátů za druhé československé republiky a během druhé světové války, o chování tehdejší advokátní komory vůči nim i o veřejné omluvě ČAK v březnu 2009 za toto chování.
Na jeho vystoupení navázal soudce Ústavního soudu JUDr. et PhDr. Stanislav Balík, který s chováním advokátního stavu v letech 1938 – 1945 srovnal chování notářů.
Příspěvkem předneseným v hebrejštině přispěl JUDr. Tomáš Pezl z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, který stručně popsal rozsah vzdělání o Izraeli a židovství na českých právnických fakultách; velmi zajímavý byl popis jím vedené „zimní školy“, zaměřené na stát, náboženství a právo v Izraeli, která letos již potřetí proběhne ve spolupráci s Hebrejskou univerzitou přímo na izraelské půdě.
Historickému tématu se věnoval proděkan pro vědu a výzkum Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni JUDr. Vilém Knoll, PhD., který rozebral židovská statuta krále Přemysla Otakara II.
Velmi zajímavý příspěvek měl advokát a prezident Česko-izraelské obchodní komory JUDr. Pavel Smutný, který hovořil o fiskálních aspektech současné „eurokrize“.
Celý seminář byl ukončen příspěvkem na téma E-justice a e-právo, který přednesl vedoucí oddělení odboru informatiky Ministerstva spravedlnosti RNDr. Jaroslav Martaus.
V podvečer po skončení semináře byla delegace izraelských advokátů přijata primátorem hlavního města Prahy Bohuslavem Svobodou v jeho rezidenci na Mariánském náměstí. Za jeho přítomnosti podepsali předseda ČAK JUDr. Martin Vychopeň a předseda Výboru česko-izraelských vztahů Telavivské advokátní komory Avraham Weber memorandum o přátelství a spolupráci mezi Českou advokátní komorou a Telavivskou advokátní komorou, ve kterém obě strany vyjádřily zájem spolupracovat a zkvalitňovat vzájemné vztahy. Spolupráce bude spočívat mimo jiné ve výměně informací, v pořádání společných seminářů, konferencí a setkání.
Za finanční podpory AK Weil, Gotshal & Manges uspořádala následně Česká advokátní komora pro své hosty vystoupení Kubínova kvarteta, jež předneslo symfonickou skladbu Ad Laudem Advocatorum, a slavnostní recepci pro izraelské hosty, které se kromě primátora Bohuslava Svobody zúčastnili i nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D., předsedkyně Nejvyššího soudu JUDr. Iva Brožová a izraelský velvyslanec Jaakov Levy.
Ve středu 30. ledna navštívila izraelská delegace Brno. Celodenní program zaštítil nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman. Delegace zahájila svůj program návštěvou Nejvyššího soudu, který ve spolupráci s Nejvyšším státním zastupitelstvím připravil účastníkům pohoštění. V úvodu izraelské hosty uvítal místopředseda Nejvyššího soudu JUDr. Roman Fiala a seznámil je s posláním a úlohou Nejvyššího soudu v českém justičním systému. Poté nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman osvětlil poslání a specifika státního zastupitelství v České republice, a informoval o připravované novele o státním zastupitelství včetně vytvoření specializovaného útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství na potírání korupce a závažné hospodářské kriminality.
V rámci programu pak navštívila izraelská delegace i ostatní hlavní justiční instituce – Nejvyšší správní soud a Ústavní soud, kde se členové izraelské delegace setkali s významnými představiteli těchto institucí a vyslechli si prezentace o jejich poslání a fungování. Na závěr návštěvy Brna byla izraelská delegace přijata primátorem města Brna, který na její počest uspořádal v prostorách Nové radnice slavnostní recepci.

PhDr. Ivana Cihlářová, redaktorka Bulletinu advokacie
PhDr. Helena Markusová, tisková mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi