Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ČAK uspořádala seminář pro novináře na téma „Terorismus a mezinárodní zločiny“

Terorismus a mezinárodní zločiny jako vrcholná forma trestné činnosti, meze zásahů do práv občanů při jejich potírání a stíhání – to byla témata dalšího setkání právnické veřejnosti s novináři na půdě České advokátní komory v rámci již několik let trvajícího cyklu „Diskutujte s těmi, kteří zákony skutečně aplikují“, které se konalo 8. února 2013 ve Školicím a vzdělávacím centru ČAK v paláci Dunaj.

Semináře, jehož spoluorganizátorem je kromě ČAK i Soudcovská unie a Unie státních zástupců, se zúčastnila prezidentka Unie státních zástupců a vrchní státní zástupkyně v Praze JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D., ředitel odboru analytického a legislativního Vrchního státního zastupitelství v Praze Mgr. Bc. Pavel Málek, soudkyně Obvodního soudu v Praze 1 Mgr. Jana Jurečková a pražský advokát, člen sekce ČAK pro právo EU, mezinárodní právo a mezinárodní vztahy Mgr. Miroslav Krutina. Debatu již tradičně moderoval předseda výboru pro vnější vztahy ČAK JUDr. Václav Vlk.

Všichni účastníci debaty se shodli, že Česká republika je tranzitní zemí, kde se legalizují výnosy doprovodné trestné činnosti k financování teroristických útoků. Není to však jen problém ČR, neboť teroristé obecně využívají otevřené liberální společnosti. Podle slov Lenky Bradáčové tak teroristy dokonce dnes částečně „platí“ Evropská unie, neboť ti zneužívají například i takové aktivity, jako je trh s emisními povolenkami.

Jak konstatoval Pavel Málek, v zemích, které na vlastní kůži zažily teroristický útok, (USA, Španělsko, Francie, Velká Británie) se vždy zúžila ochrana lidských práv. Proto je podle něj legitimní otázkou, zda není lepší omezit ochranu lidských práv dopředu a zabránit tak útokům a ztrátám na životech.

Většina debatujících se ale shodla na tom, že není možné snížit pro teroristy lidskoprávní standardy, neboť by to byla „cesta do pekel“. Václav Vlk přitom poukázal na rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, které již koncem 70. let ve sporech příslušníků Irské republikánské armády s Velkou Británií striktně stanovily zákaz mučení.


PhDr. Ivana Cihlářová, redaktorka Bulletinu advokacie

 

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi