Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právník roku. Malý nasrdený. Krásný svět

26.1.2013, Lidové noviny, str. 15, Tomáš Němeček

Tento sloupek vznikl naslepo před pátečním večerem, kdy se vyhlašoval Právník roku 2012. Výsledky jsme dostali předem (otočte list na str. 16), ale nevíme, jaká se tam stala veselá příhoda ani kdo s kým tančil. Ani jestli pořadatelé vysvětlili, proč neudělili cenu v kategorii správní právo.
Oni ji totiž udělili. Ale Zdeněk Kühn (člen senátu Nejvyššího správního soudu, jenž loni rozťal případ vrchního návladního Rampuly) ji odmítl převzít. Tak jako předloni jeho kolega Vojtěch Šimíček, který měl být oceněn za rozpuštění Dělnické strany.
Šimíček vysvětloval, že nad soutěží má patronát ministr spravedlnosti – a soudce nemá mít pocit, že je někomu vděčný. UKühna by to působilo podobně nešťastně: žalobcem proti Rampulovi byl tehdejší ministr. (Jak se však dozvídáme z brněnských kaváren, Zdeněk Kühn především suše řekl, že loni neudělal nic tak významného.)
Letošní ročník jinak dopadl podle mínění sloupkaře dobře: Ivana Štenglová si síň slávy zaslouží, Eliška Wagnerová měla mít cenu už dávno (jestlipak včera na galavečeru vytmavila pořadatelům, že cenu nikdy nedostali legendární ústavní soudci Klokočka, Procházka nebo Čermák?), Bohumil Havel za obchodní právo je logická volba; vytvoření nové kategorie, aby byl vedle něj oceněn i soudce Zdeněk Krčmář, je trochu legrační, ale budiž.
Stát se právníkem roku je prestižní, nyní však vzniká ještě prestižnější kategorie „dostal, ale nepřevzal“. Kdo bude další v klubu? A budou pořadatelé ještě někdy riskovat cenu pro fajnovky z Nejvyššího správního soudu? Jak napínavé! Těším se napříště. *** Dvě zprávy ze Slovenska. První: Ministr spravedlnosti Tomáš Borec (nestraník, dříve šéf advokátní komory) navrhl do Soudní rady soudce Zdenka Čanigu. O něm je už šest let známo, že býval příslušníkem StB: v roce 1980 pracoval deset měsíců na oddělení státního tajemství federálního ministerstva vnitra, ve zkušební lhůtě odešel. „Bol som mladý a po absolvovaní školy som chcel získať byt. Aj tak som ho nedostal. Čo vám mám hovoriť rozprávky o tom, ako mi prekážalo, že boli okolo mňa samí eštebáci?“ řekl Zdenko Čaniga (soudce od roku 2003) ve Sme. Borec nakonec nominaci stáhl.
Druhá zpráva: Ficova vláda našla kandidáta na generálního prokurátora. Má se jím stát Jaromír Čižnár, krajský prokurátor v Bratislavě. S premiérem Ficem jsou spolužáci z fakulty, znají se třicet let. Časopis Týždeň píše, že je to malý, rázný muž vyžadující disciplínu: „Často chodí zamračený, na základe čoho dostal aj prezývku – malý nasrdený.“ *** Blog Practical Ethics z Oxfordské univerzity zveřejnil 18. ledna úvahu Stuarta Armstronga Enlightened Surveillance? (Osvícené sledování?).
Pokud nás má čekat postupná a naprostá ztráta soukromí, podle Armstronga by to kromě negativ mohlo mít i své výhody. Ve světě totálního sledování bude1. méně zločinu, 2. méně policie, 3. menší armády, 4. menší šance pro osamělé šílence, 5. méně otravné ochrany digitálních práv, 6. méně korupce, 7. budeme moci mapovat epidemie a lustrovat si budoucí partnery, 8. když všichni o sobě vše vědí, sníží to předsudky, 9. když lidé vědí, že se vše nahrává, chovají se lépe a čestněji, 10. nebudou zapotřebí hesla.
Už dlouho jsem nečetl nic tak děsivého.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi