Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právník roku 2012: cena za korupčníka v poutech

26.1.2013, Mladá fronta DNES, str. 1, Artur Janoušek

ÚSTÍ NAD LABEM, PRAHA Státní zástupce Vladimír Jan včera získal prestižní ocenění Právník roku 2012. Dostal ho za to, jak se vypořádal s řadou korupčních kauz, především s případem exředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze, kterého soud poslal na pět let za mříže za úplatky.
Soutěž pořádá společnost Epravo. cz a Česká advokátní komora, cenu dostalo 11 právníků, Jan zvítězil v kategorii trestní právo. V pražském TOP Hotelu převzal titul a skleněnou plastiku.
„Ocenění je pro mě velkým překvapením, samozřejmě příjemným. Vážím si ho a chápu ho jako ocenění práce státního zástupce v první linii. Byť se domnívám, že toto ocenění by si zasloužila řada mých kolegů,“ uvedl Jan a vyzdvihl především práci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na kauze Kušnierz.
Šlo o to, že bývalý ředitel Úřadu Regionální rady Severozápad se snažil se svými třemi kamarády za úplatky ovlivňovat schválení dotací na tři projekty. Podle soudu si rozdělili 885 tisíc korun, řekli si ale ještě o další peníze, celkem o 3,6 milionu korun.
„Byl to můj nejsložitější případ,“ komentoval kauzu Jan, jenž je žalobcem od roku 2000. Na Kušnierzově případu pracoval Jan nepřetržitě od září 2010 do srpna 2011, kdy podal obžalobu soudu. Ústecký krajský soud loni v červenci poslal Kušnierze na 7,5 roku za mříže, udělil mu pokutu 750 tisíc korun a na 5,5 roku mu zakázal práce s evropskými dotacemi. Minulý čtvrtek pražský vrchní soud vinu potvrdil, trest ale zmírnil o třetinu na pětileté vězení, zbytek ponechal.
Kušnierze ale čeká ještě další soud. Za manipulace s dotacemi byl loni v září zatčen i spolu s exnáměstkem bývalé hejtmanky Pavlem Koudou a dalšími čtyřmi lidmi. I tento případ zpracovává státní zástupce Vladimír Jan. „Odhaduji, že obžalobu podám v dubnu,“ řekl.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi