Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právník roku2012

28.1.2013, Mladá fronta DNES, str. 11

Již poosmé vybrali právníci ty nejlepší ze svého středu. Mezi oceněnými jsou Ivana Štenglová, Bohumil Havel nebo Eliška Wagnerová.
Jedenáct osobností z různých oblastí práva převzalo titul Právník roku 2012. Vítězové si odnesli skleněnou plastiku se sv. Yvem, který je patronem soudců, advokátů, notářů nebo farářů.
Soutěž Právník roku, pořádaná pod hlavičkou společnosti epravo. cz a České advokátní komory, má již dlouholetou tradici. Kromě tradičních právnických oborů, jako je občanské nebo obchodní právo, byli například oceněni tři mladí právníci do 33 let v kategorii Talent roku. „Ani letos jsme nevynechali ocenění mladých, začínajících kolegů. Snažíme se je vést ke zvyšování kvalifikace, odbornému růstu a k pravidelnému publikování. A to i příjemnou finanční odměnou ve výši pětadvacet, padesát a sto tisíc korun,“ říká Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory.
Kategorie PRO BONO je ocenění za právní služby advokátem bezplatně poskytované potřebným. Tato kategorie byla do soutěže zařazena poprvé v roce 2009.

Síň slávy
Do Právnické síně slávy vstoupila za celoživotní přínos českému právu Ivana Štenglová. Do konce roku 2012 působila jako předsedkyně senátu Nejvyššího soudu ČR, nyní je vysokoškolskou pedagožkou. „Je to nejvyšší pocta, kterou odborná právnická veřejnost může udělit výjimečné osobnosti práva ze svého středu,“ podotýká k ocenění Miroslav Chochola, zakladatel soutěže, předseda představenstva společnosti epravo.cz a člen odborné poroty. „Docentka Štenglová je řadu let rádkyní, učitelkou a inspirátorkou svých mladších kolegů – soudců Nejvyššího soudu. Velký dík jí patří za to, že řadu z nich pro Nejvyšší soud i sama objevila a připravila,“ doplňuje Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu ČR.

Uznání odborníků a vděčnost klientů
Čeho si vítězové nejvíce považují? „Právníci nemají privilegium těšit se pohledem na honosné stavby dokládající smysluplnost jejich práce. Tak je tomu v případě architektů, stavitelů mostů a jiných ‚pomníků‘. Nám zbývá pouze vděčnost našich klientů a ocenění odborné veřejnosti. Řekl jsem nepatřičně ‚pouze‘, je to však velmi mnoho, obvykle daleko více než pohled na železo a cement. Ve chvílích jako dnes si to uvědomuji zvláště silně,“ řekl k vítězství v kategorii Pracovní právo Antonín Havlík. Pokoru a radost z ocenění vyzdvihovali také ostatní vítězové. Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová připomněla své zesnulé kolegy Vladimíra Klokočku, Antonína Procházku a Vladimíra Čermáka, se kterými si formovala názory a pohledy na ústavní právo. Bohumil Havel zdůraznil, že chápe plastiku sv. Yva jako ocenění těch nemnoha, kteří se společně s ním aktivně podíleli na rekodifikaci obchodního práva.
Cenu sv. Yva v kategorii Trestní právo si odnesl státní zástupce Vladimír Jan. ,,Velice si udělené ceny vážím a chápu ji jako ocenění práce státního zástupce v první linii. Pouze si říkám, že takové ocenění by si jistě zasloužila i řada mých kolegů, se kterými bych se o něj rád podělil, stejně jako i s mnoha kolegy z Policie ČR, bez jejichž práce by byly dosažené výsledky nemyslitelné,“ podotýká. Vladimír Jan se specializuje na násilnou a organizovanou trestnou činnost včetně trestné činnosti korupčního charakteru. Absolvoval studijní pobyt v USA, zaměřený na poznání systému boje proti korupci v této zemi.

Dar pro Nadaci Terezy Maxové
Vítěze vybírala z rekordních 217 nominací osmičlenná odborná porota. V ní měly své zástupce všechny právnické stavy. Členy tak byli Tomáš Lichovník, předseda Soudcovské unie ČR; Martin Foukal, prezident Notářské komory ČR; Lenka Bradáčová, prezidentka Unie státních zástupců ČR; Marie Brejchová, prezidentka Unie podnikových právníků ČR, a Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR. Pavla Blažka, ministra spravedlnosti ČR, zastupoval náměstek pro sekci legislativněprávní František Korbel.
V průběhu večera byl jako v předchozích letech předán charitativní šek. Tentokrát ho ve výši sto tisíc korun poskytla Nadaci Terezy Maxové dětem advokátní kancelář PRK Partners.
Osmý ročník se konal pod záštitou předsedy vlády ČR Petra Nečase a Ministerstva spravedlnosti ČR. Výsledky ankety Právník roku 2012 jsou k dispozici i na internetových stránkách http://www.epravo.
cz, http://www.pravnikroku.cz a http://www.cak.cz.

***

 Letošní vítězové
Občanské právo (hmotné, procesní)
Jaroslav Svejkovský, advokát
zakládající partner, advokátní kancelář Svejkovský,
Kabelková a spol.
Trestní právo (hmotné, procesní)
Vladimír Jan, státní zástupce
Krajské státní zastupitelství Ústí nad Labem
Obchodní právo
Bohumil Havel, advokát
advokátní kancelář PRK Partners, vědecký pracovník
Ústavu státu a práva AV ČR
Pracovní právo
Antonín Havlík, právník
expert pro oblast pracovního práva, Česká pojišťovna, a. s.
Právo duševního vlastnictví
Karel Čada, právník
specialista, advokátní kancelář Čermák a spol.
Právo informačních technologií
Martin Maisner, advokát
zakládající partner, advokátní kancelář ROWAN LEGAL
Insolvenční právo
Zdeněk Krčmář, soudce
předseda senátu Nejvyššího soudu ČR
Občanská a lidská práva a právo ústavní
Eliška Wagnerová, bývalá ústavní soudkyně
místopředsedkyně Ústavního soudu ČR,
nyní senátorka Senátu Parlamentu ČR
PRO BONO
Jaroslav Baier, advokátní koncipient
advokátní kancelář Allen & Overy (Czech Republic) LLP,
organizační složka
Talent roku 3. místo
Ivan Houfek, advokát
advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges
Talent roku 2. místo
Adam Brychta, advokátní koncipient
advokátní kancelář JUDr. Jiří Matzner, Ph. D.
Talent roku  1.místo
Jakub Morávek, advokátní koncipient
advokátní kancelář FELIX A SPOL., interní doktorand PF UK
Právnická síň slávy
Ivana Štenglová
do konce roku 2012 soudkyně, předsedkyně senátu
Nejvyššího soudu ČR, nyní vysokoškolská pedagožka
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi