Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pro bono: bezplatná právní pomoc

28.1.2013, Mladá fronta DNES, str. 11, Jaroslav Kramer

Jednou z kategorií, ve které se uděluje ocenění Právník roku, je PRO BONO. Je to krátká bezplatná právní pomoc, kterou Česká advokátní komora poskytuje potřebným lidem prostřednictvím advokátů. Může rozhodnout i o poskytnutí právní služby advokátem zdarma či za sníženou odměnu.
Jedná se jak o drobnou právní pomoc sociálně slabším vrstvám obyvatelstva na základě zákona o advokacii, tak o organizování bezplatných právních porad. Bezplatné právní poradenství však nemůže sloužit k vyřešení komplikovanějších kauz, v takovém případě je zapotřebí obrátit se přímo na advokáta se žádostí o kvalifikovanou právní pomoc prováděnou za úplatu.
Ocenění za bezplatnou právní pomoc se uděluje od roku 2009. Cena je v prvé řadě poděkováním advokátům, kteří se zapojují do pomoci potřebným a do jiných obecně prospěšných aktivit.
Doposud získali ocenění Štěpán Holub, Petra Marková a Robert Cholenský. Ten dlouhodobě spolupracuje s Ligou lidských práv při zastupování lidí s postižením a obětí policejního násilí.

Pro vítěze je cena pocta i závazek
Letošním vítězem je koncipient Jaroslav Baier. Právnickou fakultu Univerzity Karlovy dokončil v roce 2010 a nyní je advokátním koncipientem v pražské kanceláři Allen & Overy. V oblasti pro bono dlouhodobě spolupracuje s několika neziskovými organizacemi, například s občanskými sdruženími Iskérka, Zdravý Rožnov nebo Pro bono aliancí. „Vítězství v kategorii PRO BONO považuji za velkou poctu a závazek do budoucna, vážím si ho o to více, že jsem jej dosáhl navzdory svému věku a délce působení v advokacii. Samotnou aktivitu v této oblasti nevnímám jako ryze charitativní činnost, ale i jako vítané rozšíření spektra působnosti v právních oblastech, s nimiž se koncipient se zaměřením na obchodní právo nesetká buď vůbec, nebo jen zcela okrajově a které patří k atributům práce advokáta v klasickém slova smyslu,“ říká.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi