Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Sdělení představenstva ČAK k bezplatnému právnímu poradenství organizovanému regionálními představiteli ČAK

Česká advokátní komora (ČAK) zajišťuje bezplatné právní porady pro fyzické i právnické osoby, jejichž účelem je poskytnutí základních informací ohledně jednotlivých případů tak, aby daná osoba získala přehled o svých právech, povinnostech a možnostech dalšího postupu. Tyto bezplatné právní porady nemohou v žádném případě nahradit poskytnutí právních služeb jednotlivými advokáty v plné šíři, neboť jejich účelem není vyřešení konkrétního právního případu, ale seznámení žadatele s jeho situací a případnými možnostmi, které mu právo nabízí k řešení jeho postavení. Bezplatné právní porady tedy nemohou zahrnovat podrobné studování spisů, zpracování podrobných právních rozborů nebo sepisování listin (např. žalob anebo jiných podání, smluv atd.).

Poskytování bezplatných právních porad je činnost, která není stanovena žádným zákonem; jde o veřejně prospěšnou činnost namířenou zejména ve prospěch osob, které se s ohledem na své poměry potřebují zorientovat v právní situaci, ve které se ocitly.

Poskytování bezplatných právních porad je organizováno regionálními představiteli České advokátní komory v místech k tomu určených podle působnosti krajských soudů. Jednotliví advokáti poskytují bezplatné právní porady na své vlastní náklady a bez nároku na odměnu. Na poskytnutí bezplatné právní porady není právní nárok. Žadatelé jsou vždy zapisováni na nejbližší možný termín. Délka jedné právní porady nepřesahuje obvykle dobu 15 minut.

Pokud na základě bezplatné právní porady vyvstane potřeba poskytnutí právních služeb ve větším rozsahu (např. zastupování v řízení před soudem nebo jiným orgánem, sepsání listiny apod.) a nemůže-li se klient domoci poskytnutí právní služby jiným způsobem (např. volbou advokáta podle svého uvážení, ustanovením advokáta soudem v probíhajícím řízení), může se obrátit na Českou advokátní komoru se žádostí o určení advokáta; odůvodňují-li to jeho majetkové poměry, může požádat o určení advokáta k bezplatnému poskytnutí právních služeb, nebo k poskytnutí právních služeb za sníženou odměnu.

K podání takového návrhu na zahájení řízení o určení advokáta jsou k dispozici na webových stránkách České advokátní komory (www.cak.cz/Komora/Určování advokátů) podrobné informace včetně požadovaných formulářů.

vedení ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi