Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kutilové vs. amnestie

15.1.2013, Lidové noviny, str. 10, Tomáš Němeček

Osmnáctiřádkový právní kurz pro třicet senátorů
Skupinka senátorů v čele s lékařkou Alenou Dernerovou oznámila, že napadá prezidentskou amnestii a žádá Ústavní soud o její částečné zrušení... A tohle máme vážně komentovat? Je to typická „placebo zpráva“: činitelé se tváří, že něco dělají, novináři se mají tvářit, že je to důležité. Ale my na to dnes nemáme náladu.
Iniciativa paní Dernerové, k níž se údajně přidalo 29 senátorů, vypovídá o jejich úžasné nedotčenosti jakýmkoli právním vzděláním (na neúplném seznamu jsou sice učitelky, majitel cestovky a různí hodní lidé, ale ze senátorů ho nepodepsal žádný právník hodný toho jména). Amnestii nemůže soud zrušit, protože to není zákon. Amnestie i milosti jsou relikty panovnické moci, právní deus ex machina – nedají se vysoudit, není na ně nárok, nedají se soudně rušit.
Od podzimu 2009, kdy se tento Ústavní soud rozhodl zrušit ústavní zákon na základě tak slabého „nosiče“, jakým byla stížnost poslance Melčáka, už radši moc nevěštíme. Ale tady věštíme. Dopadne to jako se stížností Tomia Okamury: Ústavní soud jemně vzkáže – Pořiďte si propána kompetentního právníka. (Ostatně, bylo by vhodné jich víc zvolit i do Senátu. Tak asi o třicet víc.)
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi