Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Amnestie vymaže 14 500 podmínek, přes pět tisíc lidí již opustilo věznice

4.1.2013, mediafax.cz, Jan Drahorád, Miroslav Kynčl

Amnestie vymaže 14 500 podmínek, přes pět tisíc lidí již opustilo věznice.
K pátečnímu poledni opustilo věznice díky amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, již 5080 lidí, soudci už rozhodli o propuštění 5220 vězňů, informovala Mediafax mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. Amnestie podle předběžných odhadů zruší 14 500 podmínek.

"Podle předběžného odhadu se bude amnestie u podmíněných odsouzení s dohledem vztahovat přibližně na 14 500, u obecně prospěšných prací na 12 200 a u trestu domácího vězení na 330 osob," řekla Čechová. Přesná čísla ministerstvo vzhledem k tomu, že o každém jednotlivém případu musí soudci rozhodnout, zatím nezná.

Amnestie se uskutečňuje v šestatřiceti věznicích po celé České republice, z osmi z nich jsou již všichni amnestovaní venku. Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček, který je členem pracovní skupiny Amnestie, dříve uvedl, že v případě prominutí trestu amnestií nárok poškozeného na náhradu škody zůstává zachován. "Udivilo mě, kolik fundovaných komentátorů se k tomuto zcela špatně vyjadřovalo," dodal Sváček.

Komplikovanější situace je však u náhrad škod v případě, že došlo k zastavení trestního stíhání. Advokátní komora proto bude podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) poskytovat právní pomoc těm poškozeným, kteří si nejsou jistí, co amnestie pro jejich případy znamená.

V rámci prezidentské amnestie Klaus prominul nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 ve výměře nepřevyšující jeden rok nebo pokud osoba, které byl trest uložen, dosáhla či v roce 2013 má dosáhnout věku 75 let a zároveň jí byl uložen trest ve výměře nepřevyšující 10 let. Na všechny osoby, kterých se tyto případy týkají, se nyní musí hledět jako by odsouzeny nebyly.

Prezident také nařídil, aby bylo zastaveno každé pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Amnestie se také týká zmírnění některých nepodmíněných trestů odnětí svobody. "Promíjím s podmínkou, že se osoba, které byl trest prominut, nedopustí trestného činu v době odpovídající lhůtě pro zahlazení odsouzení," dodal v amnestii Klaus.

Ten prominul také nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly tyto tresty pravomocně uloženy před 1. lednem 2013, pokud byl uložen trest nepřevyšující 24 měsíců a zároveň nebyl trest uložen za zločin, při němž byla způsobena smrt nebo těžká újma na zdraví, nebo za zločin proti životu a zdraví, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, anebo proti rodině a dětem, nebo osobě, která kromě trestné činnosti byla v posledních pěti letech odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo která byla v posledních pěti letech propuštěna z výkonu trestu odnětí svobody.

Stejně tak se prominutí týká nevykonaných nepodmíněných trestů odnětí svobody nebo jejich zbytků, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 a pokud byl uložen trest ve výměře nepřevyšující 36 měsíců a zároveň osoba, které byl trest uložen, dosáhla, či v roce 2013 má dosáhnout věku 70 let.

Další skupinou, které se amnestie dotýká, jsou podmíněně odložené tresty odnětí svobody pravomocně uložené před 1. lednem 2013 osobám, které dosáhly či v roce 2013 dosáhnou věk 70 let či těm, kterým byl trest uložen ve výměře nepřevyšující dva roky.

Klaus také prominul nevykonané tresty obecně prospěšných prací nebo jejich zbytky a nevykonané tresty domácího vězení nebo jejich zbytky, pokud byly tyto tresty pravomocně uložené před 1. lednem 2013.

Amnestie vyvolala vlnu negativních emocí, jak u opozičních stran, tak u vládní TOP 09. Amnestii odsoudili podle průzkumů i občané. Jde o první plošné osvobození, které prezident ve své funkci vyhlásil. Opoziční ČSSD chce kvůli rozhodnutí prezidenta, které kontrasignoval premiér Petr Nečas (ODS), vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi