Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Na svobodě už běhají tři tisíce propuštěných vězňů. A bude jich víc!

3.1.2013, tn.cz

Věznice do dnešního poledne propustily na základě prezidentské amnestie 2927 trestanců. Včetně podmíněných trestů už soudy rozhodly o propuštění 3687 lidí.

Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Jeho náměstek Daniel Volák, který vede koordinační skupinu kamnestii, doplnil, že nejvíce případů již projednali soudci v nápravných zařízeních Heřmanice, Pankrác a Příbram.

"Jsme s průběhem spokojeni, a očekáváme, že ještě dnes v noci a zítra během dne (v pátek) bude probíhat propuštění odsouzených na svobodu," uvedl Volák. Také podle Blažka zatím technicky vše funguje dobře.

Vězeňská služba pak podle svého generálního ředitele Petra Dohnala propouští vězně nepřetržitě, musela se ale vyrovnávat i se složitějšími situacemi. Například převážela 30 odsouzených z vězeňských nemocnic do civilních.

Předseda pražského městského soudu Jan Sváček upozornil, že soudci budou mít po rozhodování o propuštění vězňů před sebou ještě zhruba dvě třetiny práce. Budou muset začít jednat o lidech s krátkými podmíněnými a alternativními tresty.

Podle šéfa Probační a mediační služby Pavla Šterna se amnestie vztahuje na zhruba 12 tisíc trestů obecně prospěšných prací a 340 domácích vězňů.

Poradna pro všechny
Prezident Václav Klaus také v rámci amnestie nařídil zastavit trestní stíhání, která trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení. Týká se to i některých hospodářských kauz s vysokou škodou.

Vzápětí se proto ze strany veřejnosti a některých právníků objevily obavy, že se poškození v těchto případech nedomůžou náhrady škody. To Sváček popřel.

Co vy na to, pane prezidente?! Vězni kradli už 7 hodin po propuštění, další se porvali

Ministr Blažek navíc slíbil, že Česká advokátní komora bude těmto poškozeným poskytovat od pondělí bezplatnou právní pomoc. Pomůže také dalším lidem, kteří si nebudou jisti, zda se jich amnestie dotýká.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva by měla nápravná zařízení dohromady propustit přes 7000 vězňů. Nejvíce - 217, jich již odešlo z Jiřic.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi