Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Věznice do dnešních 18:00 propustily 3568 odsouzených

3.1.2013, Zpravodajství ČTK

Věznice do dnešních 18:00 propustily na základě prezidentské amnestie 3568 odsouzených. Nejvíce, a to přes 200, jich opustilo věznici v Jiřicích a Stráži pod Ralskem, 190 vězňů odešlo z věznice ve Vinařicích. Vyplývá to z informací, které na svých <a href="http://www.vscr.cz/generalni-reditelstvi-19/informacni-servis/amnestie-1681/">webových stránkách</a> zveřejnila vězeňská služba.

"Jsme s průběhem spokojeni a očekáváme, že ještě dnes v noci a zítra během dne (v pátek) bude probíhat propuštění odsouzených na svobodu," uvedl dnes odpoledne náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Připomněl, že amnestie se dotkla všech 36 věznic v České republice. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva by měla nápravná zařízení dohromady propustit přes 7000 vězňů.

Podle Voláka by se až dvě třetiny vězňů mohly do dvou let do vězení vrátit. "Žádné přesné exaktní analýzy neexistují. Nicméně praxe založená na empirii zkušených vězeňských zaměstnanců říká, že se jich tam zhruba taková polovina, možná dvě třetiny - zejména u majetkové trestné činnosti - může do dvou let vrátit," řekl v dnes Volák v pořadu Impulsy Václava Moravce. Podle Voláka je to ale běžný trend.

Náměstek dnes také odmítl, že by propouštění tisíců vězňů mělo mít v letošním roce za následek rovněž propouštění příslušníků vězeňské služby. "Musíme si uvědomit, že posledních několik let byla vězeňská služba poddimenzována," řekl médiím.

Podle svého generálního ředitele Petra Dohnala řeší vězeňská služba provádění amnestie nepřetržitě, musela se ale vyrovnávat i se složitějšími situacemi. Například převážela 30 odsouzených z vězeňských nemocnic do civilních. Vězňům, kteří se ocitnou na svobodě bez jakýchkoliv finančních prostředků, zajišťuje vězeňská služba peněžitou pomoc určenou pro cestu domů. Poskytovaná částka je individuální a vypočítává se podle vzdálenosti příslušné věznice od místa bydliště konkrétního vězně. Pokud je tato vzdálenost větší, dostane vězeň také příspěvek na stravu. "Přepokládáme, že suma, která bude poskytnuta těmto odsouzeným, se bude pohybovat v řádu statisíců," sdělil Dohnal.

Předseda pražského městského soudu Jan Sváček upozornil, že soudci budou mít po rozhodování o propuštění vězňů před sebou ještě zhruba dvě třetiny práce. Budou muset začít jednat o lidech s krátkými podmíněnými a alternativními tresty domácího vězení a obecně prospěšných prací. Podle šéfa Probační a mediační služby Pavla Šterna se amnestie vztahuje na zhruba 12.000 trestů obecně prospěšných prací a na 337 trestů domácího vězení, přičemž tento odhadovaný počet může ještě vzrůst. "Dokud není rozhodnutí o amnestii, nadále zajišťujeme kontrolu výkonu alternativních trestů, a to jak u obecně prospěšných prací, tak u domácího vězení," popsal. Probační služba také počítá s tím, že její střediska budou amnestovaným vězňům radit při jejich prvních krocích po propuštění na svobodu.

Prezident Václav Klaus také v rámci amnestie nařídil zastavit trestní stíhání, která trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení. Týká se to i některých hospodářských kauz s vysokou škodou. Vzápětí se proto ze strany veřejnosti a některých právníků objevily obavy, že se poškození v těchto případech nedomůžou náhrady škody. Blažek proto dnes uvedl, že Česká advokátní komora bude těmto poškozeným poskytovat bezplatnou právní pomoc, a to nejpozději od pondělí. Pomůže také dalším lidem, kteří si nebudou jisti, zda se jich amnestie dotýká.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi