Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Amnestií končí i některé velké kauzy

3.1.2013, ČT 1, 18:00

Iva KUBANKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tomáši, řeč je i o velkých kauzách, které amnestie zrušila. Ze strany veřejnosti a některých právníků se objevily obavy, že se poškození v těchto případech nedomůžou náhrady škody. Bude to stát nějak řešit?

Tomáš VZOREK, redaktor
--------------------
Ano, bude. Česká advokátní komora bude všem těmto poškozením poskytovat bezplatnou právní pomoc. No a těch kauz je opravdu celá řada. Můžeme zmínit například zkrachovalou Union Banku, Moravia Banku nebo 1. Družstevní záložnu. To všechno jsou procesy, které se táhnou už celou řadu let. No a mají své oběti, respektive poškozené také v Moravskoslezském kraji.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Kromě neplatičů výživného, rváčů a drobných zlodějů amnestie omilostnila i zakladatele největší kampeličky v Česku. Zkrachovalé 1. Družstevní záložně Ostrava 23 tisíc lidí svěřilo přes tři miliardy korun. Kauza se táhla přes deset let. O sto tisíc korun přišel i Bohuslav Hagr z Frýdku-Místku.

Bohuslav HAGER, bývalý klient 1. DZO
--------------------
Amnestie jako taková je opravdu tvrdá rána všem družstevníkům, kteří měli vklady v První družstevní záložně. Fakticky tím končí jakákoliv možnost, že by ještě něco mohli z tohoto procesu vytěžit.

Lucie BÖHMOVÁ, mluvčí Krajského soudu Ostrava
--------------------
Je potřeba přezkoumat, zda jsou splněny zákonné podmínky pro zastavení trestní stíhání. A to u Krajského soudu v Ostravě v celkem asi deseti převážně ekonomických věcech. Přičemž může se to týkat 1. Družstevní záložny.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Kampelička skončila v nucené správě na podzim roku 1999. V konkurzu dostali lidé zpátky přes čtvrt miliardy korun. Zbývající půl druhá miliarda se nenašla.

Miroslav KALINSKÝ, zakladatel 1. DZO /12. 9. 2005/
--------------------
Během vyšetřování bylo zjištěno, že nikdo z obžalovaných se na své údajné trestné činnosti neobohatil.

Bohuslav HAGER, bývalý klient 1. DZO
--------------------
Když přijde ještě závěr, který vyznívá z, bych řekl, prezidentského výnosu, tak to lidi pobouří ještě dvojnásobně.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Kromě manažerů 1. Družstevní záložny Ostrava kvůli amnestii unikne trestu i vedení Českomoravské družstevní záložny v čele s Petrem Bezručem  nebo Jiří Baron s managementem Moravia Banky. Jiří Loučka, Česká televize, Ostrava.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi