Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nastartují úspory domácí vězení?

4.1.2013, Lidové noviny, str. 2, Miloš Šenkýř, Filip Nachtmann

AMNESTIE - Vlna kritiky Klause i Nečase pokračuje, ministerstvo dumá, jak využít ušetřené peníze

Úspora díky amnestii? Až stovky milionů korun. Ale zatím není jasné, na co ji resort vynaloží.
BRNO/PRAHA Vězeňství dala amnestie nečekanou šanci na restart: díky odchodu vězňů nemusí čerpat až stovky milionů vyhrazených pro resort ve státním rozpočtu.
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naznačil, že by měly zůstat k dispozici pro vězeňství. „Pokud dojde k nějakým úsporám -a to zřejmě dojde -, bylo by dobré dát je na bezpečnostní opatření ve věznicích,“ řekl LN Kalousek. Zdůraznil, že nejde o strukturální opatření, takže se úspora opakovat nebude a nemá tak spojení například s dlouhodobými vládními škrty.
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ale zatím nechtěl další postup komentovat. Odchod přibližně třetiny vězňů může přispět třeba k dokončení některých stavebních úprav, v přeplněných celách bylo problémem i pouhé vymalování. Zejména ale dává čas k důslednější změně, než se cely opět zaplní: k urychlení Blažkova slibu snížit počet typů věznic ze čtyř na dva. „Změnila by se například logistika spojená s převozy vězňů,“ naznačil už dříve ministr.
Kolik přesně se ušetří, ale není jasné. Vězeňská služba ČR o částce až do skončení propouštění vězňů nechce ani spekulovat. Pouhé pronásobení počtu vězňů a nákladů bezmála 800 korun na vězně a den nefunguje, byť by se suma blížila dvěma miliardám. „Je řada výdajů, které se nezmění počtem vězňů,“ popsal LN člověk z vedení jedné věznice.
Některá zařízení by ale mohla například zmírnit úsporná opatření spojená mimo jiné s dávkováním teplé vody na koupání. Rozsah těchto úspor kritizoval ombudsman Pavel Varvařovský i jeho předchůdce Otakar Motejl.
Nový ředitel vězeňské služby Petr Dohnal při prosincovém nástupu do funkce označil rozpočet instituce za napjatý, nevyloučil ani propouštění zaměstnanců - služba má stabilně už více než deset let kolem 10 500 lidí. Nezměnil se ani v roce 2002, kdy se počet vězňů naposledy blížil počtu, kterého dosáhne po amnestii.
Peníze uspořené amnestií se ale mohou využít i jinak: například by stačily na zajištění většího množství trestů domácího vězení, na které dosud resort nemá vybavení. Náramky upevněné na nohu odsouzených by umožňovaly dálkově monitorovat, že ti pobývají v soudem stanoveném období doma. Navíc by byly na provoz až desetinásobně levnější než klasické věznice.
Loni fungoval zkušební provoz náramků a ministerstvo v prosinci slíbilo systém během letoška rozjet. Problém však zůstává jiný: soudy dávají zatím domácí vězení malému množství lidí.

***
Otázky kolem dopadů amnestie * Jak nyní mají vymáhat oběti trestných činů škody způsobené amnestovanými? U již odsouzených se povinnost náhrady škody (stejně jako další omezení, například zákaz řízení či třeba výkonu funkce) nemění. Horší situace je tam, kde amnestie ukončila kvůli sporné osmileté lhůtě trestní řízení, na jejichž konci měl být i výrok o náhradě škody. Tady se budou muset lidé domáhat náhrady sami a na své náklady. Může se tak dít u civilních soudů, a to pravděpodobně i podle již nashromážděných důkazů. * Pomůže někdo lidem, kteří s náhradou své škody spoléhali právě na trestní řízení? Pro policii a státní zastupitelství uplatněním amnestie práce na případech končí. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale včera konstatoval, že v případech, kdy bude trestní řízení zastaveno, domluvil poradnu. „Spojil jsem se s předsedou advokátní komory, nejpozději od pondělí by měla fungovat na advokátní komoře právní pomoc těm, kteří se v aktuální situaci nevyznají,“ dodal. Podle něj ti, kdo žádost o náhradu škody uplatnili právě v trestním řízení, nepromeškali ani lhůty pro další řešení. * Může se stát, že odsouzení po amnestii přestanou plnit své povinnosti, například platit výživné? Stát se to může, ale nemají k tomu právo. Naopak se tím mohou dopouštět nového trestného činu, který je může přivést zpět za mříže. I když jim dosud s koordinací plateb pomáhala například věznice, nyní je tato povinnost zcela na jejich bedrech.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi