Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Metodická příručka k řízení podle § 191a a násl. občanského soudního řádu v případě nedobrovolné hospitalizace pacientů s duševní poruchou

České advokátní komoře bylo doručeno 50 ks metodické příručky s informativním letákem pro pacienty, která vznikla v rámci činnosti pracovní skupiny ustanovené na Ministerstvu spravedlnosti v reakci na větší počet stížností podaných k Evropskému soudu pro lidská práva (dále jen „Soud“), které nasvědčovaly to, že v praxi dochází při nedobrovolné hospitalizaci lidí s duševní poruchou a jejím soudním přezkumu k nikoli izolovaným a jednotlivým případům porušení práv zakotvených v článku 5 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

V jedné z těchto stížností Soud v loňském roce vynesl rozsudek Ťupa proti České republice, č. 39822/07, rozsudek ze dne 26. května 2011; dostupný  ZDE.

Cílem příručky je především osobám, které se v nějaké roli účastní řízení podle § 191a a násl. občanského soudního řádu, přiblížit relevantní judikaturu Soudu k dané problematice, která je dnes již velmi hojná, a nastínit dobrou praxi všech aktérů zúčastněných na tomto řízení.

Kolektiv autorů metodické příručky byl vybrán ve veřejném výběrovém řízení, přičemž vlastní text příručky prošel připomínkovým řízením, kterého se účastnily jak soudy, tak Česká advokátní komora a další zainteresované subjekty, především Ministerstvo zdravotnictví, Česká psychiatrická společnost, veřejný ochránce práv či Národní rada osob se zdravotním postižením.

Příručka je advokátům k dispozici v sídle ČAK u pí. Evy Dvořákové, tajemnice redakce BA, tel.: 221 729 045, e-mail: dvorakova@cak.cz .

V elektronické podobě jsou příručka a leták k dispozici zde:
•    Metodická příručka
•    Informativní leták

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi