Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Informativní dopis předsedy NSS ČR k zařazování zájemců do seznamu advokátů ustanovovaných pro řízení o kasační stížnosti ve správních věcech

Vážené kolegyně advokátky, vážení kolegové advokáti,

dovolujeme si Vás oslovit s žádostí o součinnost a spolupráci při vedení seznamu advokátů, kteří mají zájem být ustanovováni zástupci ve správním soudnictví.

S účinností od 1. 1. 2012 přešla na Nejvyšší správní soud z krajských soudů pravomoc ustanovovat na počátku řízení o kasační stížnosti nemajetným osobám advokáty. V souvislosti s touto změnou Nejvyšší správní soud přijal změnu Jednacího řádu NSS a pro účely ustanovování  advokátů zástupci účastníků řízení pro jednotlivé obvody krajských soudů bude vést abecedně řazený orientační seznam advokátů, který zveřejní na svých webových stránkách (§ 12b Jednacího řádu NSS, dostupného na www.nssoud.cz v Organizačních dokumentech). K žádosti advokáta může dojít k jeho zapsání či vyškrtnutí z tohoto seznamu. Do doby, než bude vytvořen nový seznam, bude Nejvyšší správní soud pro účely ustanovování vycházet především ze zaměření advokáta uvedeného v seznamu advokátů České advokátní komory.

Obracíme se na Vás s žádostí o vyjádření Vašeho stanoviska k zařazení do seznamu advokátů ustanovovaných pro řízení o kasační stížnosti ve správních věcech.

Budete-li mít zájem o zařazení do seznamu, uveďte vedle této informace prosím také zaměření na oblasti správního práva. Nejvyšší správní soud bude seznam řadit podle těchto šesti zaměření: Sociální zabezpečení, důchody; Azyl, cizinecké právo, občanství; Životní prostředí,  stavební řízení; Finance, daně; Přestupky, správní trestání; Správní právo a další (je samozřejmě možné uvést u jednoho advokáta i více zaměření). Po zapsání do seznamu nás prosím informujte o změnách, zejména o pozastavení či ukončení advokátní praxe nebo o změně sídla.

Jak již bylo zmíněno, seznam advokátů, kteří souhlasí se svým ustanovováním pro řízení před správní soudy, bude veřejně dostupný na webových stránkách Nejvyššího správního soudu včetně těchto informací: jméno advokáta, který byl zařazen do seznamu, město, v němž sídlí, a zaměření na konkrétní oblasti správního práva.

Žádáme také o sdělení Vašeho stanoviska také v případě, pokud v současné době máte v rubrice zaměření v seznamu České advokátní komory uvedeny oblasti vztahující se k správnímu právu, a nemáte zájem být Nejvyšším správním soudem ustanovováni. V opačném případě budete  ponecháni v seznamu pro účely ustanovování a Nejvyšší správní soud bude vycházet z toho, že Vás lze ustanovit zástupci pro řízení o kasační stížnosti před Nejvyšším správním soudem. Jedná se například o tato zaměření: generální praxe; azyl, uprchlictví, cizinecké právo; celní právo; daně, poplatky; evropské právo; lesní právo; lidská práva a svobody; mediální právo; ochrana osobních údajů; památky; půda, pozemky, zákon o půdě; přestupkové právo; reklama, právní vztahy; sociální a důchodové zabezpečení; správní právo; stavební právo, řízení;  telekomunikace; vodní právo; zadávání veřejných zakázek; životní prostředí; spotřebitelské právo.

Vaše stanovisko k zařazení do seznamu advokátů, jak byl shora popsán, prosím, zašlete buďto poštou na adresu Nejvyšší správní soud, Moravské nám 6, 657 40 Brno, nebo e-mailem na elektronickou adresu podatelny Nejvyššího správního soudu podatelna@nssoud.cz, popřípadě faxem na číslo 542 532 361. Pro Vaši odpověď můžete využít přiloženou odpovědní tabulku. Případné další informace o tomto seznamu Vám poskytne vedoucí kanceláře předsedy soudu Mgr. Petra Lavická (tel. 542 532 330, petra.lavicka@nssoud.cz) nebo Mgr. Eva Ehnertová (tel. č. 542 532 359, eva.ehnertova@nssoud.cz). Děkujeme a věříme, že také pro Vaši činnost bude vedení tohoto seznamu užitečné.

V úctě

JUDr. Josef Baxa
předseda Nevyššího právního soudu

Odpovědní tabulka , pdf 121kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi