Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Informace ke změnám právní úpravy v oblasti předcházení ekologické újmě a její nápravě

Právní úprava v oblasti prevence ekologické újmy přináší od 1.1.2013 pro řadu provozů povinnost hodnocení rizik a povinnost finančního zajištění
k náhradě nákladů na zmírnění následků ekologické újmy. Tyto povinnosti jsou upraveny zejména v ust. §14 zákona č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě (dále jen „Zákon“) a nově též detailněji vymezeny Nařízením vlády č. 295/2011 Sb., o způsobu hodnocení rizik ekologické újmy a bližších podmínkách finančního zajištění.

Ekologickou újmou se rozumí nepříznivá měřitelná změna přírodního zdroje nebo měřitelné zhoršení jeho funkcí; jedná se o změnu na:

  • chráněných druzích volně žijících živočichů
  • planě rostoucích rostlinách nebo přírodních stanovištích
  • podzemních nebo povrchových vodách
  • půdě

  • Zákon je založen na principu „znečišťovatel platí“.
  • Odpovědnost za ekologickou újmu je odpovědností objektivní, tedy odpovědnost za výsledek bez ohledu na zavinění provozovatele.


Hlavní změny, ke kterým dojde s účinností od 1.1.2013, jsou:

- Každý, kdo provozuje činnost uvedenou v příloze 1 Zákona je povinen zpracovat základní hodnocení rizik pro každé místo, kde je některá z těchto činností provozována. Základní hodnocení rizik je zaměřeno na indikativní zhodnocení zranitelnosti životního prostředí.
- V případě, že celkový počet bodů dosažený při základním hodnocení rizik přesáhne 50, je provozovatel povinen pro takové místo zpracovat podrobné hodnocení rizik, které je zaměřeno na rozpracování detailních scénářů vzniku ekologické újmy a jejích důsledků. Výsledkem podrobného hodnocení rizik je finanční vyčíslení nákladů souvisejících s nápravnými a preventivními opatřeními souvisejícími se vznikem ekologické újmy.
Tato povinnost se nevztahuje na provozovatele registrované v Programu EMAS nebo provozovatele, kteří mají certifikovaný systém environmentálního řízení uznaný podle souboru norem ČSN ISO 14000, nebo provozovatele, kteří prokazatelně zahájili činnosti potřebné pro zaregistrování či získání certifikace.
- Jestliže provozovatel, na kterého se vztahuje povinnost zpracovat podrobné hodnocení rizik, může na základě podrobného hodnocení rizik způsobit svou činností ekologickou újmu, jejíž náprava si vyžádá náklady vyšší než 20 mil. Kč, je provozovatel povinen zabezpečit finanční zajištění k náhradě škod vzniklých potenciální ekologickou újmou. Jednou z možných forem zajištění je pojištění odpovědnosti za ekologickou újmu.
Povinnost finančního zajištění se nevztahuje na provozovatele, kteří vypouští odpadní vody neobsahující nebezpečné závadné látky nebo zvlášť nebezpečné závadné látky.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi