Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Odmítnutí zapsání absolventa PEVŠ do seznamu advokátních koncipientů potvrzeno odvolacím soudem

V pondělí 15. října 2012 vyhlásil Městský soud v Praze jako soud odvolací rozsudek, kterým potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 ze dne 19. 1. 2012, kterým byla zamítnuta žaloba žalobce proti České advokátní komoře o zápis do seznamu advokátních koncipientů.

Jde o případ, kdy žalobce, občan ČR, předložil doklady o absolvování fakulty práva Bratislavské vysoké školy práva se sídlem v Bratislavě v SR (nyní Panevropská vysoká škola se sídlem v Bratislavě v SR), ovšem studia absolvoval výhradně na území ČR, převážně z oborů českého práva a studium bylo organizováno minimálně zčásti subjektem, který vzdělávání zajišťoval bez udělení státního souhlasu ve smyslu zákona o vysokých školách.

Žalobci byl uvedenou školou se sídlem v SR vystaven diplom o získání vysokoškolského vzdělání ke dni 6. 5. 2009 a žádost o zápis do seznamu advokátních koncipientů doručil žalobce Komoře dne 17. 8. 2009. Komora odmítla provést zápis do seznamu advokátních koncipientů z důvodu pochybností o tom, že žalobce splňuje zákonem stanovený požadavek vzdělání stanovený v § 37 odst. 1 písm. b) zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, a to ve znění před novelou provedenou zákonem č. 227/2009 Sb., tak ve znění účinném po této novele.

Případné další podrobnosti o věci uvedeme poté, co bude České advokátní komoře doručeno písemné vyhotovení rozsudku odvolacího soudu.

vedení České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi